Hopp til innhold

Går til rettssak mot staten for å få brøytet fortauet

– Vi kan ikke tvinge barn og gamle mennesker ut i riksveien når det har snødd, mener musiker Andreas Fliflet. Han går til rettssak mot staten for å få tilbake brøytinga av fortauet, som tok slutt for tre år siden.

Den blå timen i Hammerfest

STRIDENS GATE: Idyllen langs riksvei 94 gjennom Hammerfest sentrum blir brutt når det har snødd. Nå må tingretten finne ut hvem som egentlig har ansvaret for å brøyte fortauene.

Foto: Tor Even Mathisen / Flickr

Striden står om riksvei 94 gjennom Hammerfest sentrum, der Fliflet selv bor. Han har klaget til Vegvesenet, og deretter anket, men ikke fått medhold. Dermed er tingretten neste stopp.

– Jeg har til gode å høre en fornuftig begrunnelse for at de ikke har ansvaret for å brøyte. Det har alltid vært brøytet, men så sluttet de for tre år siden, uten at noen ting i noen lovtekst er endret.

Gransker 100 år gamle vedtekter

Vegvesenet hevder at politivedtektene gir Fliflet og de andre beboerne ansvaret for å rydde fortauet for snø. Men Fliflet har gravd fram alle politivedtektene tilbake til 1906, og finner ingen slike plikter.

Andreas Fliflet

Andreas Fliflet blir sin egen sakfører under rettsaken.

Foto: Jan-Harald Tomassen

– Det kom inn høringsuttalelser da man prøvde å endre politivedtektene for seks år siden. Folk som hadde jobbet som vaktmestre siden 60-tallet kunne fortelle at de aldri hadde hatt ansvaret for å rydde snø langs riksveien.

Huseierne har bare ansvar for å fjerne takras, og dessuten strø fortauet, ifølge Fliflet.

– Det er jo en vits når det ligger 70 cm issvuller i høyden.

Politivedtekter for Hammerfest fra 1906

Andreas Fliflet har hentet alle politivedtektene for Hammerfest tilbake til 1906 for å bevise at huseiere ikke har plikt til å brøyte fortau.

Mange tusen per husstand

Han mener skikkelig snørydding koster et femsifret beløp for hver husstand gjennom en lang vinter.

– De første året uten brøyting ble snøen liggende, og det var helt håpløst. Folk måtte gå ut i riksveien når de skulle forbi kvartalet. Det er jo trafikkfarlig.

I møtet med byråkratiet har Fliflet også fått høre en alternativ begrunnelse for at det ikke blir brøytet: At han ikke installerte fortausvarme som man fikk tilbud om å være med på for fem år siden. Han stiller seg like uforstående til den forklaringen.

Fører saken selv

Ketil Solvik-Olsen

Siden ingen kan saksøke Vegvesenet, er det Ketil Solvik-Olsens departement som må svare for brøytinga i Hammerfest.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fliflet skal føre saken for Hammerfest tingrett selv. Han ser ingen mulighet til å betale en advokat for jobben.

– Det blir undertegnede mot riksadvokatens førstedivisjon av unge, sultne ... he he! What could possibly go wrong?

Siden ingen kan saksøke Vegvesenet, er det selveste staten som er motparten.

– Det er jo en fillesak, men det er nå en ting jeg gjerne vil ha avklart, sier Fliflet, som har tro på at han kan vinne.

NRK har bedt om innsyn i Vegvesenets brev til Samferdselsdepartementet om saken, men fått avslag.