Gamvik-ordfører: – Dette forslaget grenser til det uforsvarlige

Ellen Katrine Hættas forslag om å avvikle lensmannskontoret i Mehamn er feil strategi om politiet ønsker å være til stede der folk bor, mener ordfører Trond Einar Olaussen.

Trond Einar Olaussen

VIL KJEMPE FOR LENSMANNSKONTOR: Ordfører Trond Einar Olaussen ønsker å få til et møte med politimester Ellen Katrine Hætta for å diskutere framtida for lensmannskontoret i Mehamn.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Vi har råd til å ha ambulansevakter og vi har råd til å ha brannvakter og det er et paradoks at vi ikke skal ha politi til stede, sier ordføreren.

Lørdag formiddag sendte politimester Ellen Katrine Hætta inn sitt forslag til organiseringen av politiet i Finnmark.

Her slutter hun seg til arbeidsgruppens forslag om å avvikle Gamvik kommunes lensmannskontor i Mehamn, i tillegg til at hun ønsker å kutte lensmannskontorene i Loppa og Nesseby.

Olaussen har ikke fått lest forslaget selv, men han reagerer på at Hætta ønsker det samme som arbeidsgruppen.

Ellen Katrine Hætta

POLITIREFORM: Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt la fram sitt forslag til organiseringen av politiet i fylket lørdag formiddag.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Stengte veier

– Med de klimatiske forholdene vi har og ustabile fjelloverganger synes vi dette forslaget grenser til det uforsvarlige, sier Olaussen.

Det har tidligere blitt argumentert for at den korte avstanden fra Mehamn til Kjøllefjord gjør et lensmannskontor i Mehamn unødvendig. Det er ikke Olaussen enig i.

– Veien fra Kjøllefjord er stengt store deler av vinteren, vi har et samfunn der politiet har mange utfordringer politifaglig sett, så det er klart at vi kan ikke være med på at politiets tilstedeværelse fjernes fra Mehamn.

Lovens lengste arm

LOVENS MEST VÆRHARDE ARM: Vær og vind er en av utfordringene for politiet i Finnmark. Ordføreren i Gamvik er redd for at politiet ikke skal nå fram tidsnok på grunn av stengte veier dersom lensmannskontoret i kommunen fjernes.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Vil jobbe med kommunen

Politimester Ellen Katrine Hætta sier på sin side at hun er åpen for å finne alternative løsninger, men at det er gode grunner til å avvikle kontoret i Mehamn.

– Man har mulighet til å få samlet et operativt miljø og man har bedre forutsetninger for å kunne ha tjenesteliste som dekker større deler av døgnet med aktiv tjeneste, sier hun.

– Når det er sagt så ser også jeg de værmessige utfordringene i Gamvik, og det er nettopp derfor jeg ønsker en dialog med kommunen om hvordan vi skal innrette tilstedeværelsen vår.

Hætta er også åpen for å se på mulighetene for å fremdeles ha tjenestemenn- og kvinner bosatt i Gamvik.

Nordområdesatsingen

FOR FÅ POLITIFOLK: Loppa kommune har fra før av bare en politiansatt fordi Alta låner Loppas lensmann. På grunn av dette er det ikke spesielt dramatisk om lensmannskontoret kuttes helt, mener ordføreren.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Udramatisk for Loppa

Loppa kommune med sine rundt 1000 innbyggere kan også miste sitt lensmannskontor om politimesterens forslag vinner fram. Men for ordfører Steinar Halvorsen kommer ikke til å protestere.

– Alta har lånt vår lensmannen det siste året, så vi har kun en politiansatt, sier han.

Politiet må jo som regel være to i blåskjorte når de skal rykke ut. Om vi skal sitte og holde på en person her i Loppa kommune som ikke kan få gjort noe alene, så vil det være sløsing med ressurser slik jeg ser det.

Gamvik-ordfører Olaussen skal på sin side begynne å jobbe med kommunens egen høringsuttalelse. Han vil også be om et møte med politimesteren.

Les også: De kriminelle kjenner Simen, og han kjenner dem