NRK Meny
Normal

Ga utslippstillatelse til feil fjord

Miljødirektoratet legger seg langflat etter navneblunderen i utslippstillatelsen til gruveselskapet Nussir.

Førdefjorden og Repparfjorden

Gruveselskapet Nussir ble bedt om å lage risikoanalyse i Førdefjorden i Sogn og Fjordane (t.v) i stedet for Repparfjorden i Finnmark.

Foto: Montasje

Direktoratet hadde nemlig pålagt gruveselskapet å lage miljørisikoanalyse i feil fjord - Førdefjorden - 1300 kilometer lenger sør for Repparfjorden som det egentlig handler om.

– Det er jo en litt håpløs feil fra vår side. Men det skulle selvsagt stått Repparfjorden der, sier seksjonssjef i Miljødirektoratet Harald Sørby til NRK.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Gitt samme vilkår

Miljødirektoratet har brukt samme avsnittet fra utslippstillatelsen for Førdefjorden inn i utslippstillatelsen for Repparfjorden.

Nussir ble dermed pålagt å lage miljørisikoanalyse i feil fjord.

– Vi har gitt et vilkår om miljørisikoanalyse og det er det samme vilkåret som er stilt Nordic Mining som skal operere ved Førde. Når vi har skrevet ut det vilkåret for Nordic Mining så er det viktig at vi stiller de samme vilkårene til lik type industri. Da har vi brukt den samme teksten, så har vi rett og slett oversett at det ble feil fjord.

Nussir-Gruve

Navne-glippen får ikke følger for utslippstillatelsen til Nussir. Her er direktør Øystein Rushfeldt.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Fortsatt gyldig tillatelse

Leder for Naturvernforbundet, Lars Haltbreken, sier til DN.no at glippen vitner om en slett jobb fra Miljødirektoratet. Han krever at feilen må føre til ny behandling av saken. Dette ønsker ikke Sørby å kommentere.

Til tross for glippen fra Miljødirektoratet er tillatelsen fortsatt gyldig.

– Vi skriver ut en ny tillatelse og påpeker at vi har gjort en feil, i tillegg til at vi setter inn det riktige navnet på fjorden som Nussir skal arbeide med, sier han.

Sørby avviser heller ikke at slike feil har skjedd tidligere.

– Vi har opp igjennom årene skrevet hundrevis av vedtak, av og til sniker det seg inn en feil. Det er tross alt mennesker som jobber her og da skjer slike ting av og til, sier han.

– Vi sendte også ut utkastet til bedriften som heller ikke plukket opp feilen. Så det er ganske mange som har sett dette uten å ha lagt merke til feilen, sier han.