Fyller kirkene i jula – men ikke resten av året

Biskop Olav Øygard mener mange nordmenn bruker kirka for å komme i julestemning.

Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme.

Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme. Han skulle gjerne sett at de som gikk i kirka i høytiden også var i kirka resten av året.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Det er ikke godt å si, men jeg tror det handler om å komme i stemning. Vi gå jo i kirka på all verdens konserter fra nå av og hele julen. Artistene fyller jo kirkene på denne tiden, sier Biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.

– Gjør det noe?

– Jeg synes det er fint at folk går i kirka, men ja, det er problematisk at vi fokuserer så sterkt på jula, og at det likesom er dette som er den kristne tradisjon. Vi feirer veldig sterkt jesus fødsel, men så blir det lite av det andre, sier han.

  • På åtte år har det vært en nedgang i antall deltakere på gudtjenester i Den Norske Kirke på 650.000 deltakere.
  • Samtidig er mellom 550-600.000 nordmenn på julegudstjenesten hvert år.
  • Tallene synker ikke like mye for jul som det de gjør ellers for Den Norske Kirke.
Deltakere Jul

Tallene for gudstjeneste under juleaften ser på grafen ut som om de svinger veldig. I realiteten er det ganske jevnt og stabilt på mellom 550.000-600.000 besøk hver jul.

Foto: Jan Jorg Tomstad

Ikke aktiv i kirken

Øygard er ikke med på at dem som uteblir fra kirken resten av året er mindre kristne.

– Jeg kan ikke si hvem som er kristne eller ikke, men mange er i liten grad praktiserende kristne. De bærer barn til dåp eller konfirmasjon, men er lite aktiv i kirken. Likevel, det er mange som fortatt anser seg som kristne på tross av dette, så det er vel litt hvordan man ser det, sier biskopen.

Han forteller at han stiller seg noen spørsmål om vi har det for godt i vår del av verden.

– Det er flere ting jeg synes er problematisk med vår tid, som jeg tenker henger sammen med dette. Er vi for eksempel så egoistiske at vi ikke ser at det finnes en del nød? Er vi villig til å gi slipp på vår velstand, eller lar vi bare humla suse, så lenge det ikke går så mye ut over oss selv?

Han nevner ord som global oppvarming, forrurensing, og det å være ensom. For ham handler jula om noe som er større enn oss selv.

– Det er fint at julen er blitt en familiehøytid, men det er viktig da å være obs på at det er en del som ikke har en familie. Det er noe med at når livet er hyggelig for de fleste, så blir det ekstra trasig for dem som ikke har det hyggelig.

Deltakere Total

I 2008 var det cirka 6,3 millioner besøk på gudtjenestene til sammen. I fjor lå tallet på cirka 5,7 millioner besøk. Det er altså en nedgang på cirka 650.000 kirkebesøk på åtte år.

Moskeer i høytid

Ali Mohktar Mohammed, daglig leder i Hammerfest Islamske Senter, forteller til NRK at de også opplever mer besøk under høytidene.

De har cirka 50 personer på besøk under fredagsbønnen, mens det i høytidene er langt flere.

Han forklarer det med at det er vanskelig rent praktisk.

– På fredager er barna på skolen, og det er mange som er på jobb. Så har vi aktiviteter i helgene for barna og damene, og da pleier det å være en 10-12 stykker her. I høytiden kan det være opp mot 200-250 som kommer, forteller han.

Moskè Hammerfest

Ali Mukhtar Muhammed er daglig leder i Nord-Norges største moské i Hammerfest i Finnmark. Bildet er tatt for noen år siden under byggingen av moskeen i det som tidligere var Folkets Hus i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK