NRK Meny
Normal

Fylkesordføreren krever styrking av Forsvaret: – Vi har nådd et minimum

Finnmark fylkeskommune og Porsanger kommune møttes tirsdag for å diskutere en felles strategi for å styrke forsvaret fylket. Begge forlanger mer penger.

Øvelse på Porsangmoen

Forsvaret må styrkes i Finnmark, mener blant andre fylkesordføreren. Bildet er fra en øvelse på Porsangmoen.

Foto: Kristian Kapelrud/HV/Forsvaret / Kristian Kapelrud

Runar Sjåstad

Å HEVDE SUVERENITETEN: Det er ingen som forsvarer noen som ikke ønske å forsvare seg selv, sier fylkesordføreren i Finnmark, Runar Sjåstad.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi ser at forsvaret har bygd ned i Finnmark over mange år. Vi har nådd et minimum, sier Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

– Vi har gode forutsetninger for å ivareta endel forsvarspolitiske funksjoner, så jeg tror at gjennom den jobben og de innspillene vi gjør, synliggjør mulighetene og at man ønsker å benytte seg av de, sier han.

Tirsdag møttes Finnmark fylkeskommune og Porsanger kommune for å diskutere en felles strategi og prioriteringer i oppfølgingen av regjeringens forslag til ny langtidsplan.

Sjåstad mener det er mye som må prioriteres:

Garnisonen i Porsanger

GARNISON PORSANGER: Her har Forsvaret i varierende grad hatt tilstedeværelse i litt over 70 år.

Foto: Gyda K. Hesla

– Vi må ha et terskelforsvar, vi må ha en del funksjoner hit og endel bemanning. Vi har prøvd å fremheve de fortrinnene særlig som garnisonen i Porsanger har. Vi har brukt forsvarspolitiske argumenter og ikke distriktspolitikk, selv om vi er opptatt av det også, sier han.

– Store ressurser

Også Porsanger-ordfører Aina Borch stiller harde krav til Forsvaret. Hun er ordfører i en vertskommune for Forsvaret:

– Det er viktig og styrke beredskapen i Finnmark, for å ha et troverdig forsvar opp mot naboene våre. Vi har store ressurser ute i havet og for så vidt også på land. Skal vi ta ut disse ressursene så må vi også sørge for at beredskapen er god, sier hun.

Aina Borch (Ap)

Aina Borch (Ap) er ordfører i Porsanger.

Foto: Piera Balto / NRK

Vil dere ha stillinger som er knyttet opp mot kommunen?

– Vi vil helst ha stillinger som er knyttet til kommunen og vi vil at folk skal bo fast her i Porsanger hvis vi skal bygge opp aktiviteten her.

Å hevde suvereniteten

Fylkesordføreren er tydelig man må ha et forsvar som kan håndtere «hele spekteret» av hendelser som kan oppstå:

– Det er viktig for nasjonen Norge å ha en sterk tilstedeværelse Forsvaret. Det viser våre allierte at vi er villig til å forsvare våre ressurser og hevde vår suverenitet. At vi er i stand til å berede grunnen for å ta imot hjelp i en situasjon om det skulle bli påkrevd. Det er ingen som forsvarer noen som ikke ønske å forsvare seg selv.

– Hvis man styrker i Sør-Varanger hva gjør det med naboen i øst?

– Jeg tror det er mulig å styrke tilstedeværelsen og forsvaret i nord og samtidig ivareta gode naboforhold. Vi ser at vi er i en anstrengt situasjon i forhold til Russland på den ene siden, og så har vi EU har EU, USA og Norge på andre siden, sier Sjåstad.

– Samtidig så styrker Russland forsvaret i nord, men det er ikke det som er årsaken til det anstrengte forholdet, så dette skal man klare å balansere.