Frykter uro skader Colombias utvikling

Knappe tre år etter borgerkrigen tar folk til gatene i Colombia. Mario Reinholtsen i Alta tror ikke misnøyen mot makta vil dempe seg med det første.

Demonstrasjoner i Colombias hovedstad Bogotá søndag.

UROLIGHETER: Søndag var det nye demonstrasjoner i Colombias hovedstad Bogotá. Også andre steder i landet har folk demonstrert.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

– Det skrives mye om helgens vold, og at det faktisk har gått liv i møte med politiet.

Det sier Mario Reinholtsen mens han leser colombianske nettaviser. Han er født i Colombia, og har fulgt utviklinga de siste dagene nøye.

Senest i helga var det om natta portforbud i hovedstaden Bogotá. For det meste har protestene gått fredelig for seg, men ifølge myndighetene omkom tre personer sist uke. Samtidig beskyldes politiet for å ha opptrådt unødvendig hardt i enkelte møter med demonstrantene.

Korrupsjon og brutte løfter fra makta tror Reinholtsen er årsaken til at flest folk tar til gata.

– Jeg tror dette kommer til å skade omdømmet til hele Sør-Amerika, sier han.

Mario Reinholtsen i Alta.

HISTORIE: Mario Reinholtsen tror situasjonen i Colombia kan la seg dempe om presidenten imøtekommer befolkningen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Samtaler med opposisjon

Colombias president har nå startet samtaler med landets ordførere og guvernører i et forsøk på å roe protestene.

– Det tyder på at myndighetene frykter dette skal eskalere, sier professor Steinar Andreas Sæther i latinamerikansk historie ved Universitetet i Oslo.

Han viser da til de voldelige opptøyene som i høst har rammet både Ecuador, Bolivia og Chile. Sæther mener det er vanskelig å spå utfallet av dialogen som nå er startet i Colombia, ettersom presidenten for tida er lite populær.

– Han er mislikt både til høyre og venstre. Han har problemer med å få flertall for de reformene han har foreslått, sier Sæther.

Heller ikke Mario Reinholtsen i Finnmark er optimistisk, og mener presidenten må imøtekomme kravene fra landets ordførere og guvernører om det skal det bli bedring.

– Colombia har en lang historie med konflikt og vold, så dette lar seg nok ikke ordne over natta, sier han.

Colombias Ivan Duque fortalte søndag at møtene med landets guvernører er i gang.

SAMTALER: Colombias president fortalte søndag at møtene med landets guvernører er i gang.

Foto: Ivan Valencia / AP

Ulike motiv for demonstrantene

Det var sist torsdag demonstrasjonene i Colombia startet da fagforeningene arrangerte den største streiken i landet på mange år. De mobiliserte mot presidentens planlagte reformer for alderspensjon, skatt og minstelønn.

I etterkant har både studenter og urfolk tatt til gatene med andre motiver.

– I både Chile og Bolivia har de som demonstrer klart å legge press på myndighetene, og fått til ting. Det har vært en viktig inspirasjonskilde, selv om demonstrasjonene kommer fra veldig ulike hold, sier Steinar Andreas Sæther.

FNs generalsekretær António Guterres har sagt i en uttalelse at han følger nøye med på utviklinga i Colombia. Guterres er positiv til at myndighetene ser ut til å ha lyttet til demonstrantene og nå startet en dialog med befolkningen.

Han er likevel bekymret for voldsbruken og vandalismen som har skjedd de siste dagene.

Voldelige opptøyer i Ecuadors hovedstad Quito i oktober.

KRIGSSONE: I Ecuadors hovedstad Quito var det i midten av oktober voldelige opptøyer. Befolkningen demonstrerte mot dobling av drivstoffprisene.

Foto: IVAN ALVARADO / NTB