NRK Meny
Normal

Frykter søppelbjørnen i Pasvik

Dunsten av søppel som har stått lenge ute i sommersola, gjør at folk i Pasvik er redd bjørnen skal komme nærmere hushjørnene.

Bjørnunger

Det er svært mye bjørn i Pasvikdalen i Øst-Finnmark for tiden. Innbyggerne i bygda vil leve side ved side med den, men ikke ha den luskende rundt hushjørnene på grunn av søppeldunst.

Foto: Åse Ingerøynen / NRK

– I år har vi innerst i dalen her på to til tre mil observert mellom 20 og 30 forskjellige bjørn. Det er høy tetthet, og kanskje historisk mye bjørn i Pasvik nå.

Ola Johansen

Ola Johansen bor i Øvre Pasvik. Nå er det mye brunbjørn i bygda og han frykter søppel vil være en enkel løsning for bjørnen å få tak i mat.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

På sikt tror jeg vi får problemer med bjørn som oppsøker områder med befolkning på jakt etter mat, sier Ola Johansen, som bor i Øvre Pasvik.

Og det er en enkel grunn til at bjørnen trekker mot husene i bygda. Nemlig søppel.

De fleste steder der bjørnen lever i nærhet til mennesker, legger man inn ekstra runder med søppeltømming. Det ønsker derimot ikke avfallsselskapet å gjøre her.

Skrotnes

Bjørnen har allerede vært på ferde i søppeldunkene i Pasvik. Allikevel settes det ikke inn ekstra tømminger for å forhindre bjørn luskende i bygda.

Foto: Steinar Wikan

Vil ikke hente søppel oftere

Det var Fylkesmannen i Finnmark som tidligere i år avgjorde at det ikke skulle være noen ekstraordinær tømming i Pasvik i år. I en muntlig henvendelse fra avfallsselskapet til Fylkesmannen med spørsmål om det ble noe av i år, ble det sagt at med dagens veistandard var det ikke ønskelig. Etter en helhetlig vurdering kom Fylkesmannen frem til at det ikke var behov for det i år.

Veien oppover Pasvikdalen har i flere år blitt omtalt som «verdens dårligste vei».

– Den dårlige veien går hardt utover utstyret. Det er mye risting, og det kjennes på kroppen, sier Jan Egil Nikkinen som kjører søppelbil i Øvre Pasvik i Finnmark.

Tidligere har det vært en egen ordning for å hente søppel én gang i uka for å hindre at bjørnen roter i søppelkassene.

Søppelbjørn

Bjørnen har flere ganger søkt til husene i Øvre Pasvik etter mat. Da blir søppel et lett bytte.

Foto: Steinar Wikan

Dunsten av søppel tiltrekker bjørn

Men for de som bor oppover den skogkledde dalen i Øst-Finnmark, er bjørnen viktigere å tenke på enn vei akkurat nå.

For i denne perioden er det mye bjørn i Pasvik. Den vil ha mat og tiltrekkes dermed dunsten av søppel.

Bjørn i Pasvik går etter søppel

Jan Egil Nikkinen mener det holder å kjøre to ganger i måneden.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Man trenger en streng holdning i forhold til avfallshåndtering, slik at bjørnen ikke blir trukket til befolkningsområder, sier Ola Johansen.

– Det er viktig å drive med forebygging, sier han.

Johansen sier at han likevel forstår avfallsselskapet som ikke ønsker å kjøre mer på den dårlige veien.

– Betyr ikke noe

Rovdyrkontakt Steinar Wikan, som holder oversikt over bjørnestammen i Pasvik, mener derimot ikke søpla skal tiltrekke bjørnen i større grad.

Bjørn i Pasvik går etter søppel

Steinar Wikan holder opp poser med avføring fra bjørn. Han tror ikke bjørnen blir mer nærgående fordi søppelbilen kommer sjeldnere.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det kommer an på hva slags bjørn det er. Hvis der er en nærgående bjørn så tar den søppeldunken uansett om den har stått der i tre eller 14 dager, sier han.

Nikkinen, som kjører søppelbilen, sier han ikke har noe ønske om å kjøre oftere.

– Dette er min jobb, og jeg kan ikke være hverken for eller imot. Beordrer arbeidsgiver meg å kjøre hver uke, så gjør jeg jo det, sier han.