Hopp til innhold

Frykter Senterpartiet vil bruke folkeavstemning som våpen i alle saker de taper

Både statsminister og regjering avviser at folkeavstemningen i Finnmark har noe å si. Nå anklages Senterpartiet for å gi falske håp og forlenge politiske prosesser gjennom betydningsløse folkeavstemninger.

Trygve Slagsvold Vedum i brun skinnjakke og lyseblå skjorte

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at regjeringen ikke kan overse folkeavstemningen i Finnmark. Han mener at folkets røst bør løfte saken inn på Stortinget for tredje gang.

Foto: Erlend Jones Solfjeld / NRK

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener at om det blir et rungende nei til fylkessammenslåing i folkeavstemningen i Finnmark, så må regjeringen lytte til folket og åpne opp for en ny votering i Stortinget.

Men kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er helt klar på at sammenslåingen av Troms og Finnmark vil ikke bli påvirket av resultatet i folkeavstemningen i Finnmark.

– Vi har ikke et politisk system der de som er uenige med Stortinget kan avholde folkeavstemninger og sette seg over Stortinget. I denne saken har Stortinget sagt det de har å si, ikke bare én gang – men to ganger. Da må vi alle forholde oss til det, sier Mæland til NRK.

Monica Mæland lyttar til reiarane i Strand Rederi i Ålesund

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) kommer ikke til å forandre mening om sammenslåingen av Troms og Finnmark.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Sp fascinerer ministeren

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener Monica Mæland og Høyre skyver Stortinget foran seg, men at det er de selv i Stortinget som har drevet frem sammenslåingsprosessen.

– Folk har ikke fått sagt sin mening. Det er vanlig i sammenslåinger at man nettopp får si sin mening, og det er det folk i Finnmark nå gjør, sier Sp-lederen til NRK.

Mæland mener derimot at debatten om fylkessammenslåingen i Finnmark viser at Sp vil bruke folkeavstemninger som et virkemiddel for å snu de folkevalgtes vedtak.

– Denne saken har Senterpartiet tapt to ganger i Stortinget, det som er fascinerende er at Slagsvold Vedum argumenterer for at når Senterpartiet taper demokratiske avstemninger i Stortinget, så skal man avholde folkeavstemning for å sette seg over, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

– Blitt overrasket før

Anders Todal Jenssen

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, tror ikke at folkeavstemningen i Finnmark klarer å reversere sammenslåingen med Troms, men han tør ikke å være bastant.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier at det ligger mye kraft i en folkeavstemning, om det skulle bli et rungende nei. Todal Jenssen mener det er et signal som kan framprovosere en omkamp om fylkessammenslåingen på Stortinget, fordi Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre leder en mindretallsregjering.

Stortinget kan derfor instruere regjeringen om å se på denne saken på nytt på bakgrunn av folkeavstemningen.

– Hvor sannsynlig er det?

– Jeg tror personlig ikke det er sannsynlig, men jeg har blitt overrasket før. Så jeg vil ikke forskuttere hvordan dette går videre, sier Todal Jenssen til NRK.

Samfunnsviteren mener at folkeavstemningen vil være en suksess dersom det er flere som gir sin stemme enn ved et fylkestingsvalg.

Thea Heltne Kjelstad

– Jeg stemte nei, jeg er redd for at det blir for store avstander, og at vi kommer til å forsvinne i det nye storfylket, sier 18-år gamle Thea Heltne Kjelstad.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Arrogant av Mæland

– Jeg stemte fordi jeg synes det er viktig å bruke stemmeretten når vi har sjansen, sier 18 år gamle Thea Heltne Kjelstad fra Alta.

Hun er en av dem som har valgt å si sin mening om sammenslåinga med Troms gjennom folkeavstemningen på valgdagen.

– Jeg syns det høres arrogant ut at Monica Mæland ikke vil lytte til resultatet av folkeavstemninga, sier 18-åringen.