Hopp til innhold

Frykter prisøkning på skolehybel knuser motivasjonen

I fylket hvor flest elever dropper ut av videregående, økes nå prisene på elevhybler. Lars-Erik Andreassen studerer i Vadsø, og frykter at elever kommer til å miste motivasjonen til å gå på skolen på grunn av prisøkningen.

Boligpris

Lars-Erik Andreassen (innfelt) har sitt første år hjemmefra, og må nå forvente dyrere hybelleie i Vadsø. Bildet er fra studentbyen på Komsa i Alta, der fylkeskommunen tidligere har sagt opp leien av 60 hybler.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Fylkestinget kuttet i forrige uke støtte til elevhybler med 800.000 kroner, men de hadde ikke gjort regnestykket på forhånd. Nå er det opp til administrasjonen i fylkeskommunen å finne ut hvordan kuttet rammer elevene.

Totalt skal Finnmark fylkeskommune spare 3.2 millioner kroner over 4 år.

Lars-Petter Andreassen (16) har sitt første år hjemmefra, og må forvente seg en prisøkning for hybel på vel 1000 kroner i måneden etter fylkestingets vedtak. Kibergværingen på skole i Vadsø mener det vil gå ut over skoleinnsatsen.

Politikerne vet ikke hva prisøkningen blir på

Finnmark er det fylket hvor flest elever på videregående dropper ut. Mens én av fire ungdommer på landsbasis velger å slutte eller stryker, må Norges nordligste fylke innfinne seg med at hele én av tre videregåendeelever aldri fullfører.

Lars-Erik Andreassen

Elev Lars-Erik Andreassen sier at prisøkningen kan gå ut over motivasjonen til elevene.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

I forrige uke måtte Finnmark fylkeskommunen kutte 20 millioner i videregående skole.

– Jeg tenker at det er unødvendig, det skaper mindre motivasjon for elevene som bor på hybel for å gå på skolen. Det tas jo fra stipendet, som ikke er så veldig mye for noen folk. Så det er sikkert mange som føler seg umotivert til å gå på skolen nå hvis det koster mer penger, sier Andreassen.

En rekke videregående skoler i Finnmark har egne hybler for borteboende elever. Nå har anstrengt økonomi ført til to ganger økning av prisen i løpet av et halvår for å få budsjettene til å gå opp.

Det siste vedtaket uten at politikerne vet hvor mye prisøkningen blir.

– Det skjønner jeg at man stiller spørsmålstegn ved, at det ikke er klart ennå, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier at det er syns at de overhode er nødt til å kutte i budsjettet til de videregående skolene.

Foto: Knut Åserud

– Smerter at vi må kutte

Før vedtaket var det en omfattende prosess i alle partier for å se hvor det var mulig å kutte uten at det fikk for store negative konsekvenser.

– Det som smerter mest er at vi er i en situasjon der vi i det hele tatt må kutte. Vi skulle jo gjerne, i en slik situasjon med utfordringer, hatt økt økonomi, hatt tilgang på flere økonomiske midler, gjort flere tiltak for å få bukt med den problematikken, sier Sjåstad.

Med en husleie på det som nærmer seg det som blir utbetalt i stipend, har elevene lite forståelse for den nye prisøkningen.

– Det er ikke noen mening å gjøre det egentlig, de har pengene de trenger for å holde hyblene åpne og gjøre det de skal, så det at vi må bruke mer av våre penger for at det skal holdes oppe skjønner jeg ikke noe av egentlig.

Lars-Erik Andreassen tror prisøkningen kan gå utover motivasjonen til elevene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark