NRK Meny
Normal

Frykter lærermangel i Finnmark

I år kom det 15 nye lærerstudenter til masterprogrammet ved UiT campus Alta. Det er altfor lite, mener assisterende instituttleder skolen.

13590854

For få lærerstudenter tar masterprogrammet ved UiT i Alta.

Foto: Frank May / NTB

– Jeg er veldig bekymret for fremtiden og lærerdekningen i Finnmark, sier Tore Nesheim, assisterende instituttleder ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved Universitetet i Tromsø (UiT), campus Alta.

Tore Nesheim

Tore Nesheim ved UiT i Alta mener lærerdekningen i Finnmark er et voksende problem.

Foto: NRK

– Da tenker jeg spesielt på lærerdekningen utenfor Alta-området. Der er det et problem allerede, og det er voksende.

Det er ikke bare i Finnmark det mangler lærere. I media dukker det stadig opp overskrifter som«Frykter alvorlig lærermangel i Norge» og «Vil mangle 23.000 lærere i 2020». Nå er det ikke nødvendigvis riktig så ille som den siste overskriften antyder, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i 2040 vil mangle fire tusen lærere på landsbasis.

– Vi ser jo at dette er en nasjonal trend, og sånn sett har den ikke slått inn sterkere i Finnmark enn andre steder, sier Nesheim.

– Men vi stiller med et dårligere utgangspunkt, fordi vi har et etterslep.

UiT campus Alta

Ifølge Tore Nesheim er det plass til flere elever på lærerstudiet ved UiT Norges arktiske universitet i Alta.

Foto: Krister Mikkelsen / NRK

Ønsker desentralisert utdanning

Bjørnar Mjøen, nestleder i utdanningsforbundet i Finnmark, mener et av virkemidlene som kan bedre rekrutteringen er en mer desentralisert utdanning, slik at lærerspirer ikke nødvendigvis må reise til en by langt unna for å ta utdanning.

– Det er et potensial for bedre studentrekruttering fra områdene rundt i om i Finnmark, sier han.

– Men de som vil ta lærerutdanning må også få et tilbud lokalt.

Han får støtte fra Tore Nesheim.

– Jeg tror desentralisert utdanning har vært helt avgjørende for den dekningen man tross alt har klart å oppnå i nord, sier han.

Fikk flere søkere

Nesheim forteller at de tidligere har forsøkt et mer desentralisert tilbud til unge og voksne i Finnmark, noe de opplevde som vellykket. Men rekrutteringen var ikke så god som de håpte.

– Vi så riktignok en betydelig økning i søkere til disse studietilbudene, men vi så samtidig at det var mange av disse som ikke var kvalifiserte. Delvis på grunn av de nye kompetansekravene, sier han.

– Da tenker jeg at det er et potensial til å få til økt studentrekruttering fra områdene rundt omkring i Finnmark. Men det må gjøres en jobb, og den tror jeg må gjøres lokalt.

– Når er vi fornøyde med lærerutdanningen. Og blir vi noen gang det?

– Jeg tror aldri vi vil bli det. Dette er verdens viktigste yrke, og da er det alltid noe å gripe fatt i, sier Nesheim.

– Men akkurat nå er det antallet studenter som er det store problemet.