NRK Meny
Normal

Frykter konsekvensene etter gruvekonkurs

Flere familier går inn i juletiden uten arbeid.

Kirkenes

Sør-Varanger og Kirkenes påvirkes av at flere hundre nå står uten jobb i kommunen deres.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Therese Wessel og Morten Sandnes setter seg ned ved kafébordet. Ute i gågata i Kirkenes har førjulshandelen så vidt begynt. Men de har tatt seg tid til å møte oss.

De er en av mange familier som har blitt rammet av konkursen i Sydvaranger Gruve. Begge jobbet inntil i forrige uke som maskinførere. Nå er framtida usikker.

– Tid har vi jo nok av. Men vi er bekymret for det økonomiske framover, sier de, som understreker at det går overraskende bra.

– Vi har vært forberedt i ett år på at det kan gå galt. Og vi har blitt tatt godt ivaretatt av kommunen, NAV og fagforeningen. De har stått på for oss. Derfor har det nok godt så bra, sier de.

Therese Wessel og Morten Sandnes

Therese Wessel og Morten Sandnes jobbet inntil i forrige uke som maskinførere i Sydvaranger Gruve. Nå er framtida usikker.

Foto: Ida Karine Gullvik

LO – Bekymret

Men selv om ting går greit nå, så er LO bekymret for langtidskonsekvensene av konkursen for folk som Therese og Morten. Familier der en eller begge parter mister jobben, familier som også har små barn.

LO har i dag invitert til et allmøte på samfunnshuset, der blant andre prest og familievernkontoret skal være til stede.

Ellen Rygg

Ellen Rygg, jobber ved familievernkontoret i Sør-Varanger.

Foto: Ida Karine Gullvik

Møtet arrangeres fordi man tidligere har sett at det kan oppstå store sosiale problemer i samfunn der hjørnesteinsbedrifter legges ned og der flere familier blir rammet av arbeidsledighet. Det er dette LO nå håper å kunne motvirke.

– Vi har erfaringer fra andre plasser, men også fra Sør-Varanger som har vært gjennom dette tidligere. Det er klart det blir et press på den enkelte og familiene. Det som kan skje er at man ikke håndterer dette innad i familien. Det kan komme på toppen av andre problemer, eller man ikke snakker ut om det. Det å snakke om det vanskelige i en familie er det viktigste, sier Ellen Rygg, som jobber ved familievernkontoret i Sør-Varanger.

– Raserer samfunnet

På samfunnshuset møter vi Linn-Hege Hansen. Hun har hjulpet til på den lille kafeen klubben har opprettet. Hit kommer både de som trenger hjelp til å fylle ut skjemaer, og de som sliter.

Selv har hun 3 unger, og ikke noen mulighet til å lete etter jobb utenfor Sør-Varanger kommune. Hun ser mørkt på en framtid for Kirkenes uten gruva.

– Vi har bygd opp et samfunn som har blitt bedre og bedre og nå skal det raseres. Så jeg håper vi får til noe her. At folk blir og at folk får jobb og sikker inntekt. Det kommer til å bli katastrofale følger hvis ikke folk får noe å komme i gang med, sier hun.

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøte

400 ansatte mister jobben i konkursen i Sydvaranger Gruve.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK