NRK Meny
Normal

Frykter ILA-smitte i oppdrettsanlegg

Grieg Seafood mistenker et utbrudd av den svært smittsomme laksesykdommen infeksiøs lakseanemi ved et anlegg i Hammerfest.

Laks

Prøver tatt av Veterinærinstituttet mistenker at laksen i Grieg Seafoods bestand har sykdommen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Dette var ikke den beste beskjeden å få på julaften, sier regiondirektør i Grieg Seafood Finnmark Roy-Tore Rikardsen.

Prøver tatt av Veterinærinstituttet Harstad mistenker at laksen i Grieg Seafoods bestand har sykdommen.

Roy-Tore Rikardsen

Regiondirektør i Grieg Seafood Finnmark Roy Tore Rikardsen sier det foreløpig er en mistanke, men at de har iverksatt tiltak for å forebygge spredning.

Foto: Robin Mortensen

Har satt i verk tiltak

ILA eller Infeksiøs lakseanemi er en smittsom sykdom som er i familie med influensa, men skal ikke gi sykdom hos varmblodige dyr eller mennesker. ILA angriper hovedsakelig blodårene til laksen noe som gir en mørk lever, svulmende milt og samling av blod i tarmer sammen med store indre blødninger.

– Vi har tatt de forholdsreglene vi kan og varslet myndighetene. Siden sykdommen smittes mellom biologisk materie så holder vi det avskilt. Vi bruker heller ikke det samme utstyret mellom merdene, sier Rikardsen

Sykdommen kan spre seg fra en merde til en annen og sykdommen karakteriseres som en "Ulmebrann", skriver Veterinærinstituttet på sin nettside. Det har tidligere vært tilfeller der det var stor dødelighet.

Oppdrettslaks

ILA smitter raskt og derfor har selskapet iverksatt tiltak som skal minimere sjansen for at sykdommen sprer seg.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

I tilfeller der det er blitt påvist sykdom blir det satt opp et kontrollområde der fisken blir overvåket og slaktet. All fisk i et anlegg med en ILA smitte er å betrakte som smittet.

Ingen fare for mennesker

– Dette er kun en mistanke, men vi venter på en større analyse fra Veterinærinstituttet som burde være klar mot slutten av denne uka, sier Arnt Inge Berget i Mattilsynet.

Det er kun stadfestet et tilfelle av ILA i Finnmark tidligere og det var i september 2015.