Frykter ikke blåmandag etter Arctic Race

Mens en kommune i Troms fortsatt slikker sine sår etter Arctic Race-kalas, tror ikke Finnmarks-politikerne på noen tung bakrus.

Arctic Race mellom Hammerfest og Nordkapp

Folkefest og spektakulær natur er det Finnmark først og fremst vil bidra med under årets Arctic Race. Her er sykkelrittet på veg mellom Hammerfest og Nordkapp i 2014.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Vertskommunene i Finnmark investerer i år til sammen 3,16 millioner kroner på Arctic Race, men er ikke redde for noen økonomisk blåmandag etter sykkelsirkuset.

Dette til tross for økonomisk kaos i Lyngen kommune i Troms etter at de i fjor stilte som verter.

Uenig om pengebruk

I Nordkapp kommune har det vært uenighet om hvor mye penger som skal brukes når Honningsvåg skal være vertskap for tredje etappe av rittet.

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap)

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap) tror kommunen har fått et ganske nøkternt forhold til Arctic Race etter å ha vært vertskommune én gang allerede.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Kommunestyret vedtok til slutt å bevilge 362.000 kroner på rittet.

– Vi har tatt oss råd. Det er slik i et kommunebudsjett at man alltid har midler man ikke disponerer. Dette ble tatt av ikke-budsjetterte midler, sier Ap-ordfører Kristina Hansen.

Høyre stemte imot og mener kommunen ikke har god nok økonomi.

– Vi valgte å si nei. Det var ikke midler til å gjøre det, og da måtte det gå på prioriteringer av andre ting, sier gruppeleder Lars-Helge Jensen.

Etappene for Arctic Race of Norway i 2018 skal gå i Finnmark

Det var stor stas blant vertsordførerne da det ble klart at hele årets Arctic Race of Norway skulle gå i Finnmark.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Gir ringvirkninger

Nordkappordføreren er i år mer nøktern med tanke på hvilke ringvirkninger rittet gir, sammenlignet med da rittet var der i 2014.

– Første gangen var forventningene skrudd himmelhøyt også av Arctic Race-ledelsen. Nå har man nok et mer realistisk forhold til hva dette er, og har både innsikt og kompetanse på det, sier Hansen.

Arctic Race inntar Kirkenes

Rittleder for Arctic Race, Knut-Eirik Dybdal sier det blir lagt igjen store summer i kommunene når sykkelrittet er på besøk.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Ifølge det som er gjort av forskning på området, viser det seg at folk fort glemmer store idrettsarrangement og at det er gjort få analyser av de faktiske virkningene.

Arctic Race gjorde i 2016 sin egen ringvirkningsanalyse av sykkelrittet, forteller rittleder og gründer av rittet, Knut-Eirik Dybdal.

– Da ble det lagt igjen 92 millioner kroner i vertskapskommunene i form av kjøp av tjenester, både gjennom Arctic Race, og ikke minst av dem som kommer på besøk under rittet. Overnatting, handling i butikker, restauranter og så videre.

-

I år kommer Arctic Race of Norway tilbake til Finnmark og vertskommunene gjør seg klare for folkefest. Her er fra 2014 da Lars-Petter Nordhaug vant første etappe med målgang i Nordkapp.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Skepsis

I Sør-Varanger er det klart for folkefest, når kommunen er vert for første gang.

Både Høyre og Senterpartiet var i kommunestyrebehandlinga imot at bidraget til Arctic Race skulle gå ut over andre ting i en kommune med trang økonomi.

Forslaget om å bevilge 1,4 millioner kroner ble dermed nedstemt, og kommunestyret endte opp med å investere 700.000 kroner.

– Når vi må gjøre store innsparingstiltak generelt over hele fjøla, så kan det gå ut over skole, barnehage, helse og omsorg, eventuelt kultur og idrett, sier leder av Senterpartiet, Ole K. Josefsen.

– Viktig med folkefest

Kjerstin Møllebakken er prosjektleder for Arctic Race i Sør-Varanger kommune. Hun er ikke i tvil om at kommunen gjør en god investering og at det vil gi ringvirkninger.

Arctic Race inntar Kirkenes

Prosjektleder for Arctic Race i Sør-Varanger kommune, Kjerstin Møllebakken, tror på stor og positiv effekt av rittet i lokalsamfunnet.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– Jeg mener det er en riktig prioritering og et flott arrangement. Jeg tror det er viktig for folk å ha en folkefest i ny og ne, få vise oss fram og samhandlet på gode måter.

– Det jeg ser som en stor effekt av dette, er at vi samhandler mye mer enn ellers, blant annet med næringslivet og handelsstanden.