Hopp til innhold

Frykter at bygdefolk må gjøre politiets jobb

Lokalpolitiker Ernst Berge (Ap) i Loppa kommune mener nedleggelsen av lensmannskontoret vil føre til mindre trygghet hos bygdefolket i akutte hendelser.

Øksfjord

Øksfjord: Loppa lensmannskontor som ligger i Øksfjord er én av tre tjenestesteder som foreslås avviklet.

Foto: Atle Markeng / NRK

I april 2015 ble en mann knivstukket i Nusvåg i Vest-Finnmark. Lokalbefolkningen måtte bistå med håndteringen av gjerningspersonen frem til politiet ankom ulykkesstedet. Ap- politiker i Loppa kommune, Ernst Berge er skeptisk til at de lokale må trå til når politiet er for langt unna.

Ernst Berge(Ap)

Ernst Berge fra Loppa Arbeiderparti bor selv i Nusvåg, hvor knivstikkingen fant sted.

Foto: Privat

– Akkurat den hendelsen gikk greit. Men det er viktig med nærhet til politiet og redningsetater. Vi er ikke trent til å gripe inn i akutte episoder som dette på de små plassene som Nusvåg, sier Berge.

Lensmannskontoret i Loppa er ett av tre lensmannskontorer som er i fred med å legges ned. Politimester, Ellen Katrine Hætta foreslår også å legge ned lensmannskontorene i Nesseby og Gamvik. Forslaget har fått kritikk, blant annet av Gamvik- ordfører Trond Einar Olaisen som frykter det blir mindre politi i distriktene.

Trygghet for bygdefolket

Ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen(H) mener likevel at nedleggelsen av lensmannskontoret i Loppa er nødvendig.

– Politiet må være to stykker for å rykke ut. Jeg mener det er sløsing av ressurser hvis vi skal sitte å holde på én person her i Loppa kommune, som ikke kan gjøre noe alene. Det forteller ordfører Halvorsen(H).

Berge (Ap) sier seg delvis enig i Halvorsen, men mener Halvorsen vil se annerledes på saken hvis det skulle oppstå akutte hendelser som knivstikkeepisoden i 2015. Ap- politikeren mener det skaper trygghet å ha en lensmann i nærheten. Han håper også at beredskapen blir bedre selv om lensmannskontoret blir lagt ned.

– Hvis det skjer noe akutt er vi avhengig av å få hjelp raskest mulig. Hvis det er dårlig vær, hvem skal da ta seg av situasjonen eller pågripelsen i akutte hendelser, forteller Berge.

Svein Tore Nilsen

Regionlensmann Nilsen sier nedleggelsen av lensmannskontorene ikke vil gå ut over beredskapen i distriktene.

Foto: Erik Lieungh

Prioriterer distriktene

Regionlensmann for Alta, Loppa og Kautokeino, Svein Tore Nilsen sier hendelsen som skjedde i fjor ble håndtert på samme måte som den vil bli i fremtiden.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det tar lang tid å komme seg ut til distriktene. Uansett så vil vi prioritere befolkningen i distriktene like mye som i Alta sentralt, sier Nilsen.

Han sier videre at dette er et av satsningsområdene til politiet, men at befolkningen må være forberedt på at det vil ta tid før politiet er på stedet.

– En hendelse som krever at politiet er på stedet er like alvorlig i Loppa som i resten av distriktet. Det er ikke tid eller sted som avgjør, presiserer Nilsen.

Regionlensmannen hedrer lokalbefolkningen som blant annet passet på gjerningsmannen etter knivstikkingen i fjor, men advarer folk til å sette sitt eget liv i fare.