Hopp til innhold

Frykter alvorlige ulykker i Barentshavet

Fem år etter Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen, frykter Bellona alvorlige ulykker i Barentshavet.

Deepwater Horizon

Bildet viser brann på plattformen Deepwater Horizon i april 2010.

Foto: Gerald Herbert / AP

– Norsk oljebransje har lært svært lite etter ulykken med Deepwater Horizon, det sier Frederic Hauge i Bellona.

På dagen fem år etter at British petroleums (BP) borerigg eksploderte i Mexicogolfen, frykter Hauge nå alvorlige ulykker i Barentshavet. Fredag ankom Goliat-plattformen Hammerfest, for å bli den første så langt nord.

– Oljeselskapene går etter reservoarer med stadig høyere trykk. Ulykker kan skje. Dette skjedde i Mexicogolfen på nesten vindstille dager og 20 graders varme. I nord kan det være kaldt, is, mørkt og vind døgnet rundt. Evnen til å plukke opp oljesøl er langt lavere og nedbrytningen går langt saktere. Så også langt mindre oljesøl vil kunne gjøre enorm skade i nord, sier Hauge.

Fredric Hauge

Frederic Hauge, faglig leder i Miljøstiftelsen Bellona.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

11 personer mistet livet

Oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte og gikk i brann 20. april 2010. 11 personer mistet livet i ulykken, 4,9 millioner fat råolje rant ut i Mexicogolfen, og tidenes største oljekatastrofe var et faktum.

Samtidig som Goliat-plattformen entrer Barentshavet, spør Frederic Hauge og Bellona om norsk oljebransje egentlig har lært noe. Det mener Geir Seljeseth i Norsk Olje og gass at oljeselskapene har.

– Man har jobbet enormt mye med å se på hvilke forhold som er tøffere og hvilke forhold som er likedan. Vi vet at det er kaldere og mørkere men vi vet og at bølgene er mindre. Det er ikke sånn at alt er vanskeligere når det kommer til Barentshavet, men vi jobber med hvert enkelt felt for å være sikre på at vi ikke skal havne i denne situasjonen, sier Seljeseth.

Geir Seljeseth

Geir Seljeseth i Norsk olje og gass.

Etterlyser strengere retningslinjer

Likevel mener Bellona at Deep Horizon-ulykken burde hatt større konsekvenser også for norsk oljevernberedskap, og etterlyser på femårsdagen etter ulykken strengere retningslinjer og kontroll fra myndighetenes side. I september 2014 ble BP funnet skyldig i grov uaktsomhet og forsettlig mislighold. Dommeren beskrev BPs handlinger som «skjødesløse».

– Arktis er et ekstremt sårbart område som Norge har et internasjonalt forvaltningsansvar for, ikke bare en mulighet for å skape økonomisk vekst og arbeidsplasser, sier Hauge.

Kommunikasjonsdirektør i ENI, Andreas Wulff forteller at ulykken har preget bransjen internasjonalt de siste årene. Han mener det er viktig for folk langs kysten av Finnmark og være klar over at det er store forskjeller mellom Deepwater-feltet og Goliat-feltet.

– Goliat er et felt med lavt trykk og lav temperatur. Trykket i reservoaret på Goliat er rundt 120 bar, det tilsvarer en høytrykksspyler man kan få kjøpt på en jernvareforretning, sier Wulff.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark