NRK Meny
Normal

Frykt for bygdeskolene i Tana

10 år gamle Ellen gleder seg over å kunne erstatte den gamle nedslitte skolen, med en helt ny skole om ett år. Samtidig tror de voksne at det betyr slutten for bygdeskolene.

Ellen Helander nyter en is før skoleferien er over i Tana

10 år gamle Ellen Helander nyter en is den siste dagen av skoleferien.

Foto: Marte Lindi

Valglogo

Utenfor Mix-kiosken på Tana Bru sitter 10 år gamle Ellen Helander sammen med faren sin. Sola skinner og sommerferien er nesten forbi.

Hun nyter en is i sommerværet denne siste dagen av skoleferien. Torsdag er det tilbake til hverdagen med første skoledag.

– Da begynner jeg i 5. klasse på Seida skole, forteller hun med et smil.

Dette blir det siste året på skolen i bygda Seida i Tana kommune. Den ligger rundt 6 kilometer fra kommunesenteret i Tana Bru.

Den gamle skolen er nedslitt og valget for politikerne i kommunen var oppussing eller å bygge ny skole. De endte med ny skole.

Glad for ny skole

Ellen er glad for at hun og de andre elevene til neste år kan begynne på en helt ny skole.

– Jeg må ta buss til skolen nå, men med den nye skolen kan jeg gå. Det er bra, synes Ellen.

Selv om Ellen og hennes medelever får begynne på ny skole, er bygdeskolene både i Sirma og Austertana nedleggingstruet. Rådmannen har ved flere anledninger foreslått å legge ned bygdeskolene for å spare penger.

Nå frykter folk at med flytting av en skole, har kommunen startet på en sentralisering av skolene i hele den langstrakte kommunen.

I Sirma har nedleggingsspøkelse hengt over den lille skolen lenge. De anslår selv at de hvert halvår foreslås nedlagt av rådmannen for å spare penger.

– Vi skal ikke legge ned bygdeskolene, for bygdene er viktig for Tana som kommune, fastslår ordfører Frank Ingilæ fra Arbeiderpartiet.

Linda Basma i sentrum av Tana

Linda Basma er en av innbyggerne som ikke vil at bygdeskolene i Tana skal legges ned.

Foto: Marte Lindi

Kan bli fraflytting

Likevel ble elevtallet ved skolestart denne uka redusert fra 8 elever til bare 4 i Sirma. Ungdomsskoleelevene er nemlig overført til sameskolen i Tana Bru.

– Jeg vil ikke at vi skal legge ned noen skoler i Tana. Det blir ugunstig med lang skolevei selv for ungdomsskoleelever som de for eksempel får fra Sirma, med fem mil til skolen, sier Linda Basma i Tana.

Hun tror at dersom det blir en hovedskole, så kan det bety fraflytting fra bygdene. Ettersom hun selv er fra en liten bygd, ønsker Basma at de små bygdesamfunnene skal leve.