NRK Meny
Normal

Frp kritiserer NHOs forslag til kommunesammenslåing

– Det eneste positive med å slå sammen Porsanger, Karasjok og Nordkapp er at vi får sentrum, sier ordførerkandidat Torgeir Thomassen i Porsanger. Se hele valgkampdebatten her:

Valgturne 2015, porsanger

Se hele valgkampdebatten fra Porsanger her:

Valglogo

– Frp ønsker å redusere antall kommuner. Det er ganske naturlig. I Vestfold, for eksempel, står du på taket av det ene rådhuset og så ser du det neste. Vi, derimot, bor i landets tredje største kommune i areal. Det er ikke like lett. Avstandene blir store, sa Thomassen under kveldens direktesendte politiske debatt fra biblioteket i Lakselv.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) kom i dag, torsdag, med et forslag som innebærer at dagens 19 kommuner i Finnmark reduseres til kun seks.

I forslaget vil Porsanger bli en del av den såkalte Midt-Finnmark kommune sammen med Karasjok og Nordkapp.

– Det eneste positive med NHOs forslag er at senteret geografisk ligger i Lakselv, sa Thomassen.

– Vi ønsker å se på hvor de gjeldende kommunegrensene går. De ble trukket opp på en tid der folk rodde over fjorden og brukte det som ferdselsåre. Det gjøres i liten grad i dag, og vi bør derfor kanskje trekke opp helt nye kommunegrenser, sa han.

VALG 2015

Knut Roger Hanssen ordfører og ordførerkandidat (H), er i likhet med Torgeir Thomassen skeptisk til NHOs forslag. Andre politikere i kveldens panel var Aina Borch, ordførerkandidat (Ap), Cecilie Gjennested, ordførerkandidat (SV) Jon Nikolaisen, ordførerkandidat (Sp), Margot Thomassen, ordførerkandidat (V) og Helge Ragnvald Olaussen, ordførerkandidat (tverrpolitisk liste)

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Folkeavstemning

Ordfører i Porsanger Knut Roger Hanssen (H), som styrer i kommunen sammen med nettopp FrP, sa under debatten at det må ligge en folkeavstemning til grunn for hvordan Porsanger skulle stille seg til en kommunesammenslåing, men at han forstår NHOs vurderinger.

– Men vår kommune er mellom to ytterpunkter. Før vi skal slå oss sammen med noen, må det være godt forankret i befolkningen. De må ønske det og ville det. Så lenge vi ikke vet hva dette skal bli, og hva det innebærer, vil jeg ikke støtte en slik sak, sa han.

Thomassen var enig med ordføreren:

– Vi kommer ikke til å slå oss sammen med andre uten en folkeavstemning, sa han.

VALG 2015

Over 80 personer møtte opp til NRK og Amedias valgdebatt i Porsanger – det beste oppmøtet så langt i kommuneturneen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Kommuneturné

Andre nye kommuner i NHO-forslaget er Alta, Hammerfest, Tana, Nordkinn og Varanger. Hva de nye kommunene skulle velge å kalle seg for, dersom de skulle bli en realitet, bestemmer de til slutt selv.

NRK tok før kveldens valgdebatt å spurte folk på gata i Lakselv om hva de tenkte om forslaget til NHO. Svarene kan du lese her.

NRK og Amedia sender alle kommunedebattene direkte på nett-TV. Vi skal besøke samtlige 19 kommuner i Finnmark i løpet av årets valgkamp.