Hopp til innhold

Frivillige mener regjeringen svikter dyrene

Frivillige dyrevernsorganisasjoner mener det er katter som «Katja» og ungene hennes, som er taperne når regjeringen kutter støtten til de frivillige. – Vi har brukt store ressurser på å styrke dyrevelferd, parerer landbruksministeren.

Kattunger

Samme dag som forslaget om å fjerne all støtte til frivillig dyrevelferd kom, ble kattemor «Katja »og hennes fire kattunger funnet i en pappeske i grøfta i Alta i Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Rim og guffen vind vitner om at vinteren er på vei til Alta.

Det kommer frostdamp fra munnen til Anne-Kristin Sem når hun går over parkeringsplassen der hun jobber. I det hun starter opp bilen får hun øyekontakt med to små øyne i bakspeilet.

De tilhører en lodden, hvit kattunge som skjelver i den rå høstlufta.

Nærmere undersøkelser viser at den lille kom ut av hullet på en pappeske som ligger i grøftekanten. Pappesken er surret inn i en søppelsekk. Alle lufthull er teipet tett, men desperate mammapoter har klort sin vei til dagslyset.

– Man blir sjokkert, rett og slett. Jeg er veldig glad i dyr, så det var en spesiell situasjon å befinne seg i. Jeg kan jo ikke la noen katter dø, forteller Anne-Kristin Sem.

Katten, ungene og pappesken

Kattefamilien ble etterlatt i søppelsekken ved siden av en annen tom eske. Moren har fått navnet Katja.

Foto: Privat

Kattemor og hennes fire små får midlertidig husly i bilen til Sem. Hun kontakter en lokal dyrevernsorganisasjon og legger ut et innlegg om hendelsen på Facebook.

Resten av dagen går til kattestreker.

– Jeg var helt utslitt da jeg kom hjem, og måtte si til sjefen at noen andre får ta regningen for arbeidsdagen min. Jeg fikk gjort lite annet enn å redde katter, sier Sem og ser ikke det minste angrende ut.

Anne-Kristin Sem

Dagen til Anne-Kristin Sem ble brått forandret da hun fant en hjemløs kattefamilie.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Usikker framtid

I 2009 ga Dyrebeskyttelsen Norge ut rapporten «Hjem, kjære hjem» og tallene viste at 3641 hjemløse dyr ble tatt hånd om av organisasjonen i løpet av dette året. I 2016, var tallet 5810 dyr. Over 90 prosent av de hjemløse dyrene som mottar hjelp er katt.

Når det gjelder regningen for dyrevelferd, er det nokså usikkert hvor den skal plasseres. Ikke bare i dette tilfellet, men generelt. Regjeringen ønsker å kutte støtten til frivillige.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mener at støtteordningen som har eksistert, rett og slett, ikke er god nok.

Argumentasjonen hans er at frivillige organisasjoner skal være nettopp det – drevet av frivillighet, og ikke offentlige budsjetter. Han sier også at forslaget kommer til å gi landbruksdepartementet mer handlingsrom til andre oppgaver de må prioritere.

– Den gamle støtteordningen er ikke bra. Det blir feil å gi organisasjoner offentlige midler basert på dokumenter som de sender inn, uten krav til objektive kriterier eller konkrete mål, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Landbruksminister Jon Georg Dale

Jon Georg Dale forteller at støtteordningen til frivillige organisasjoner under Landbruksdepartementet avvikles. To millioner til utvikling av velferdsprogram i pelsnæringen tildeles gjennom Landbruksavtalen.

Foto: NRK

Over 30 mister støtte

Når NRK ringer lederen i NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, er hun sint og skuffet.

NOAH har fått støtte i to år etter at initiativ fra MDG og Venstre ga gjennomslag. Nå er de blant organisasjonene som kan miste statsstøtten.

Totalt vil 33 frivillige organisasjoner innen landbruks- og matområdet rammes. Listen inkluderer Kvinner i skogbruket, Natur og Ungdom, OIKOS – Økologiske Norge og Norges Bygdeungdomslag.

– Organisasjonene som jobber for alle dyr mister støtte, mens pelsnæringen tildeles to millioner til dyrevelferdsprogram. Det er veldig vanskelig å forstå dette, sier Siri Martinsen, og tilføyer:

– Dyr er levende skapninger som opplever den smerte og lidelse som påføres dem. Dyrevelferd engasjerer veldig mange nordmenn, mens statsbudsjettet sender uheldige signaler om at det ikke er et prioritert område, sier Martinsen.

Siri Martinsen

Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

I tillegg til å gi akutt bistand, jobber frivillige organisasjoner med å endre folks holdninger til dyr og har i flere år kjempet for å innføre dyrepoliti slik at vold mot dyr blir straffbart.

– NOAH jobber for pelsdyr, dyr i industrialiserte hushold, hjemløse dyr og ville dyr. De vil lide fordi vi og organisasjoner som Dyrebeskyttelsen får mindre ressurser til å hjelpe dyr i nød. Man forsøker å kneble frivillig dyrevern, sier Martinsen.

Mjau?
Foto: Ksenia Novikova / NRK

Vil heller støtte tiltak

Katja og kattungene som ble funnet i grøfta, blir etter hvert hentet av Kine Thomassen Østlyngen som driver omplasseringsorganisasjonen «En siste sjanse». Det er tredje gang hun tar ansvaret for en forlatt kattefamilie bare i år.

Før de får møte sin midlertidige fosterfamilie, må alle innom veterinær. De skal vaksineres, ID-merkes og kastreres. Regninga vil komme på nærmere 15 000 kroner.

Kattunge

Før de får møte sin midlertidige fosterfamilie, må kattungene innom veterinær. De skal vaksineres, ID-merkes og kastreres.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

«Kattedumpingen» har blitt anmeldt, men det finnes ingen offentlige instanser som kan følge kattene videre og finne gode hjem til dem.

Østlyngen frykter at flere dyr vil lide hvis ikke offentlige organer støtter dyrevelferd økonomisk:

– Det er rett og slett en dårlig gest å kutte humanitært arbeid for dyr fra statsbudsjettet. Jeg tror ikke dette gjør at dyrs verdi øker i folks øyne, heller motsatt.

Kine Østlyngen

Kine Thomassen Østlyngen opprettet den frivillige organisasjonen for to år siden. Organisasjonen tar vare på og omplasserer dyr i Finnmark og omegn.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Dyreverneren omtaler engasjementet sitt som en fulltidsjobb, men hun får ikke betalt. Organisasjonen hennes får inntekter gjennom donasjoner.

Unntaket var da de mottok støtte av Hasvik kommune for å hjelpe en kattekoloni. Utgiftene beløp seg den gang til det tredobbelte av prosjektstøtten. Men verdien av å være til og det å ha et godt liv kan ikke regnes i kroner. Når mange dyr har det vondt blir det et samfunnsproblem, ifølge altaværingen.

– Jeg vil si at den norske staten svikter dyrene.

Landbruksministeren understreker at de frivillige organisasjonene gjør en god jobb, og at mesteparten av midlene deres ikke kommer fra det offentlige.

Han mener det ikke er grunnlag for å si at dyrevelferd blir mindre prioritert:

– Vi har brukt store ressurser på å styrke dyrevelferd. Det er opprettet dyrepoliti i tre fylker. Kontrollen fra offentlige myndigheter er styrket gjennom Mattilsynet, og regelverket knyttet til dyrevelferd er skjerpet, sier landbruksministeren.

– Jeg tror dyrevelferden vil vinne mer på at det er konkrete tiltak som tildeles midler, istedenfor organer, tilføyer han.

Regjeringens forslag i statsbudsjettet skal nå behandles i Stortinget. Venstre har allerede varslet at de kommer til å ta opp kuttene i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Kattunge

Kattungene får mye kjærlighet av fosterfamilien som tar vare på dem til de er gamle nok til å skilles fra moren.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Trasig

Tilbake i Alta ser det ut til at Katjas nye favorittsted er toppen av katteburet hvor hun har god oversikt over sitt midlertidige hjem. En av kattungene hennes sover på sofaen, de andre lekesloss mellom stuemøblene.

Kate Dahl har samtidig fått beskjed om at de skal fra nå av være fosterfamilie for Katja og hennes kattunger, mens den frivillige organisasjonen finner egnede eiere.

– Jeg kan ikke tro de ble forlatt for å dø. Det er grusomt at noen kan putte levende skapninger i en søppelsekk og gå fra dem, grøsser Kate Dahl.

Fire kattunger ble dumpet i en igjenteipet pappeske. De ble reddet av en dyrevelferdsorganisasjon, men nå foreslår regjeringen å kutte støtten til nettopp slike organisasjoner.

Se TV-saken fra om Katja og kattungene. REPORTASJE: HANNE BERNHARDSEN NORDVÅG / NRK

Les mer:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark