Fra krigsdans til julehilsen

Musiker Andreas Fliflet ble lei av tradisjonelle mønstre for tradisjonelle julesanger. Dermed ble klassikeren "Så går vi rundt om en enebærbusk" omgjort til krigsdans.

Andreas Fliflet

Radbrekkingen av Gustava Kiellands «Så går vi rundt om en enebærbusk» ble til på følgende vis:

– For ikke så lenge siden begynte det å sirkulere videoer fra en skoleavslutning i New Zealand hvor elevene framfører en haka, altså det som i utgangspunktet er en type tradisjonell krigsdans hos Maori-folket. Det ga meg en idé til det å kombinere elementer fra et slikt ur-macho uttrykk med en tekst som beskriver temmelig snille huslige sysler som klesvask og stryking, forteller komponist og musiker Andreas Fliflet.

– Jeg synes den nåværende koreografien for julesanger virker noe puslete. Dette er mitt alternativ, understreker han.

Andreas Fliflet

- Det går mye tid på å få dette så realistisk som mulig, sier Andreas Fliflet

Foto: Allan Klo

Tidkrevende prosess

Mulighetene i digital videoproduksjon gjør at ganske mange elementer kan settes inn i den ferdige videoen. Men ikke før opptakene har vært gjennom en møysommelig og tidkrevende prosess.

– Opptakene ble gjort i noen nattetimer i en gymsal, dette er forsåvidt det som tar minst tid. Når det hele skal settes sammen i en datamaskin fra 2011 begynner timene å tikke i vei. Datamaskinen bruker fem timer på å tygge seg gjennom to og et halvt minutt med opptak. Og om det gjøres en feil, må denne rettes opp, og arbeidet starter på nytt. Det går mye tid på å få dette så realistisk som mulig, forklarer Fliflet.

Julehilsen

Bergenseren gjorde i sin tid hammerfesting av seg, før han byttet arbeidssted til Tromsø. Her jobber han som førsteamanuensis i musikk ved Norges Arktiske Universitet.
Det er ikke første gang Fliflet produserer elleville videoer, som i utgangspunktet lages som julehilsen til familie og venner.

– Hvorfor sender du ikke sms eller meldinger på Facebook, som de fleste andre?

– Si det! Personlig tror jeg du må rette dette spørsmålet til noen med mer medisinsk ekspertise enn undertegnede, smiler Fliflet.