Fra Australia til Finnmark for verdens verste terrengritt

I løpet av de neste dagene skal deltakere i Offroad Finnmark sykle 700 kilometer gjennom Finnmarks villmark. – Det kommer til å bli grusomt, sier laget fra Australia.

Offroad Finnmark 2017

Her står Team Outspire fra Australia klare i Alta sentrum. Klokken 18:00 på tirsdag rullet de ut på den 700 km lange turen.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Tirsdag satte 40 syklister ut på det som regnes som verdens verste terrengritt. Løypa består av kjerreveier, stier og tråkk. Og deltakerne må klare seg på så lite som 8 timers søvn.

Joshua Stinton, Thomas Trevor og Charlie Allum i Team Outspire har tatt turen fra Australia. De er ikke særlig vant med å sitte på sykkelsete, men har tro på at de klarer å fullføre rittet.

– Vi tror vi er klare. Vi har kopiert de andre gutta her, sier Charlie Allum.

– Andre drevne syklister sier det viktigste er å ha det gøy. Så jeg tror ikke det kommer til å bli kjedelig med disse gutta. Vi kommer nok aldri til å glemme denne turen, sier Joshua Stinton.

Hvordan tror dere at det vil bli litt lenger ut i løypa?

– Helt forferdelig. Det kommer til å bli grusomt, sier Thomas Trevor.

De har kommet helt fra Australia for å få seg en "grusom" opplevelse!

Team Outspire sykler for veldedighet, til støtte for den norske organisasjonen «Mange Bekker Små».

Populært i Danmark

Det er ikke bare australiere som har kommet til Finnmark for å delta på sykkelrittet. Birgitte Pliniussen fra Danmark stod på sidelinjen når mannen hennes, Kim, syklet ut fra Alta sentrum.

– Han har gjennomført løpet to ganger før, så dette er tredje gang. Vi håper han kommer på pallen i år. Han har gjennomført tidligere år, men han har ikke kommet på pallen, sier Pliniussen.

Hun kan fortelle at sykkelrittet er veldig populært i Danmark, og at mannen har en Facebook-side hvor 15 000 følger livestreams som Birgitte legger ut.

– Det er mer utfordrende på grunn av fjellene. I Danmark er det jo helt flatt, sier hun.

Hadde ikke trua

Jørund Greibrokk var med på å starte Offroad Finnmark i 2008. Han sier mange ikke trodde det var mulig å lage verdens verste terrengritt.

– Men det har bevist seg at dette var en god idé. Vi har alltid hatt en ambisjon om å lage den verste og råeste fysiske utfordringen på terrengsykkel. Og det er det vi har gjort, sier han.

Daglig leder Jørund Greibrokk i Onroadfinnmark

– Vi var nok litt gærne når vi planla å lage rittet, sier Greibrokk.

Foto: OnroadFinnmark/Jon Vidar Bull

Greibrokk sier også at de ønsker å utvikle rittet til å bli enda bedre i årene fremover.

– Vi vil at det skal bli den beste opplevelsen man kan få på en terrengsykkel oppe i fjellene. Gjennom det, sette Finnmark og vår kultur på kartet, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Løypa går fra Alta, til Kautokeino, til Karasjok og tilbake til Alta igjen. Det er til sammen 13 000 klatremeter, og det høyeste punktet ligger nesten på 1000 moh.