Fortvilt over barn som kaster snøball – vurderer å flytte

«Et stort problem som må gjøres noe med fra myndighetenes side» står det i anmeldelsen som en beboer i Honningsvåg har levert til politiet.

Illustrasjonsbilde: Snøball

TRAKASSERING: Anmelderen beskriver snøballkastingen i gata hun bor i som trakassering.

Foto: Colourbox.no

Snøballkastingen i en av gatene i verdens nordligste by er et gjentagende problem hvert år ifølge anmeldelsen som er levert til lensmannskontoret i Nordkapp kommune.

Kristina Hansen

I OVERKANT: Nordkapp-ordfører Kristina Hansen mener en anmeldelse av snøballkastingen er i overkant, men synes likevel det er bra at det blir satt fokus på problemet.

Foto: Finnmark Arbeiderparti

Også kommunen, rektorene ved skolene i området og beboerne i gata har mottatt anmeldelsen.

– Snøballkasting har det vært til alle tider, men hvis det er et problem for noen, så er det noe vi må gjøre noe med, sier ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen.

Snøballkastingen oppstår i forbindelse med barn og unge som går i gata i til og fra en flerbrukshall i området, ifølge anmeldelsen.

Det var nettavisa iFinnmark som omtalte saken først.

Må i verste fall flytte fra kommunen

Anmelderen skriver at ruter kan bli knust eller punktert på grunn av snøballkastingen, og at det må gjøres noe fra myndighetene sin side for å sette en stopper for problemet.

Dette har blitt et så omfattende problem for anmelderen at hun i verste fall må flytte fra kommunen:

Konsekvensene vil bli skifting av vindu, at jeg må fjerne lys i vinduene, da jeg har erfart at lyspærer kan gå, eller at jeg i verste fall, på grunn av «trakasseringen», må flytte fra kommunen.

Nordkapp-ordføreren synes flytting ut av kommunen høres veldig dramatisk ut, og mener dette kan ordnes opp i med dialog.

– Å anmelde er kanskje i overkant, men jeg synes det er bra at problemet blir tatt opp, for da kan vi gjøre noe med det, sier Hansen

Hun mener det kan være klokt for rektorer og lærere på skolene i Honningsvåg å prate med elevene om snøballkasting og hvilke konsekvenser det kan få.

Honningsvåg

SNØFULLE GATER: Vinteren i Honningsvåg kan bringe med seg store mengder snø.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Bra med fokus på konsekvenser

Ordføreren tror det kan være bra å minne barna om at snøballkasting kan føre til knuste og punkterte vinduer.

– Det er ikke sikkert elevene er klar over det kan bli kostbarn for huseierne. Jeg tror ikke det er med overlegg at dette skjer, sier hun.

Hansen understreker at hun ikke har noen bevis for at snøballkastingen skjer, og at det derfor er viktig at dette sjekkes opp.

Snøballkastingen er vanskelig å bevise, men anmelderen mener at dette likevel ikke må henlegges på grunn av bevisets stilling, da dette ikke er et engangstilfelle.

Videre oppfordrer hun beboerne i gata om å holde øyne og ører åpne, og å notere seg omfanget av problemet med tidspunkt og dato.

Politiet i Honningsvåg har ikke opprettet sak i forbindelse med anmeldelsen.