Fortsatt uklart hvem som blir ordfører i fem kommuner – i Måsøy er Høyre jokeren

To uker etter valget er det fortsatt uavklart i fem kommuner i Finnmark hvem som blir ordfører og samarbeidspartnere.

Måsøy Høyre skeptisk til kommunesammenslåing

I Måsøy kommune gikk Høyre fra å være valgtaper til å bli valgvinner. Selv om Knut Asbjørn Arnestad (f.h.) og Høyre opplevde å miste fire mandater i kommunestyret er både Gudleif Kristtiansen (Sp) og Georg Mathisen (Ap) helt avhengig av støtte fra Høyre for å danne flertall i det nye kommunestyret.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

– Vi har pratet med både Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det er umulig å si hvem vi blir å samarbeide med, sier Knut Asbjørn Arnestad i Måsøy Høyre.

Høyre ble den store valgtaperen i Måsøy kommune, men kan likevel ende opp som den store vinneren.

Partiet mistet fire mandater i kommunestyret, og står bare igjen med kun to i det nye kommunestyret som skal konstitueres 22. oktober.

Sp og Ap er de to store partiene i det nye kommunestyret, med henholdsvis sju og seks representanter.

Totalt sitter det 15 representanter i kommunestyret, men verken Sp eller Ap er store nok alene til å danne flertall. De er begge helt avhengige av støtte fra Høyre.

– Høyre er jokeren

Måsøy Høyre er dermed sikret en plass i posisjonsgruppa, og får avgjøre hvem av Sp eller Ap som skal styre kommunen de neste fire årene.

– Det er Høyre som er jokeren, bekrefter sittende ordfører Gudleif Kristiansen (Sp).

– Vi har pratet med Høyre, og venter bare på en tilbakemelding fra dem. Men vi har jo hatt samarbeid med dem i denne perioden, fortsetter han.

Arnestad i Måsøy Høyre vil ikke forskuttere noe som helst, men forteller at gjennomslag for politikken er viktigere enn posisjoner.

– Vi skal i møte med Arbeiderpartiet i dag, men det går nok enda ei ukes tid før noe er klart, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Hittil er det Arbeiderpartiet som dominerer ordførervervene etter årets kommunevalg i Finnmark, med unntak av Alta og Vadsø.

Ap + KrF i Kvalsund

Også i Kvalsund, Loppa, Porsanger og Karasjok er det helt åpent. I fem av 19 kommuner er det altså ikke avgjort hvem som blir ordfører og samarbeidspartnere.

Debatt om Kvalsund

Vegard Loke Rønning (KrF).

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

I Kvalsund ble Ap største parti med sju representanter i kommunestyret. Totalt sitter det 15 representanter i kommunestyret i Kvalsund. Dermed er Ap avhengig av samarbeid enten med Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti eller Høyre for å få flertall.

Ifølge Vegard Loke Rønning i KrF er det Ap og KrF som kan bli de nye samarbeidspartiene. KrF har tre representanter i det nye kommunestyret.

– Vi har vært i samtaler med Ap. Nå venter vi bare på svar fra dem, sier han.

KrF kan også gå sammen med SV og Høyre og danne flertall, men ifølge Rønning har hans parti kun hatt samtaler med Ap.

– Men alt er fortsatt mulig, og vi kan trives godt i opposisjon også, sier han.

Forhandler fortsatt

I Porsanger meldte iFinnmark.no onsdag at Ap Aina Borch hadde sikret seg ordførervervet. Dette i samarbeid med SV, Sp og Tverrpolitisk liste. Men overfor NRK avviser Borch at en avtale er på plass.

Aina Borch

Aina Borch (Ap).

Foto: Privat

– Vi er fortsatt i forhandlinger. Ingenting er avklart, sier Borch.

I Karasjok ble Ap størst og fikk sju av 19 representanter i kommunestyret. Hele sju partier er representert i kommunestyret i Karasjok, og det trengs minst ti representanter i kommunestyret for å danne et flertall.

– Vi jobber med saken og er inne i forhandlinger. Jeg vil ikke si med hvem, sier Aps ordførerkandidat Svein Atle Somby.

Åpent i Loppa

I Loppa har SV og Sp funnet sammen. Men de to partiene har til sammen bare fire av totalt 15 representanter i det nye kommunestyret.

Ap og Høyre er de to største partiene med henholdsvis seks og og fem kommunestyrerepresentanter.

Ifølge Hans-Roald Johnsen i Loppa SV forhandles det med både Ap og Høyre. Parallelt har også Ap og Høyre samtaler med hverandre for å finne en løsning.

– Vi har fortsatt god tid til konstitueringen 30. oktober, sier Aps Stein Thomassen.

Loppa-politikerne like etter debatten

I Loppa er det helt åpent hvem får ordførervervet. Fra venstre: Hans-Roald Johnsen (SV), Stein Thomassen (Ap), Fabrice Caline (Sp) og Ståle Sæther (H).

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK