NRK Meny
Normal

Fortsatt høy beredskap tross null asylsøkere

Øst-Finnmark politidistrikt fortsetter med like høy bemanning som i høst, til tross for null asylsøkere siden 29. november over grensa fra Russland på Storskog.

Politi på Storskog grensestasjon

Selv om UDI og PU har trukket seg tilbake fra Storskog er lokalt politi fortsatt til stede ved den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Den bemanningen vi har hatt i høst trenger vi på grensa også utover i 2016. Nå har det ikke kommet noen asylsøkere siden 29. november. Sånn sett har ikke belastningen vært der siden den gang. Samtidig må vi ha litt beredskap i tilfelle trafikken skulle ta seg opp igjen, sier Ellen Katrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark politidistrikt.

Verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Politiets utlendingsenhet (PU) er lengre tilstedeværende ved Storskog forteller Hætta. Men politiet er fortsatt tilstedeværende på grensen.

– Øst-Finnmark politidistrikt har fått 24 nye hjemler som er fordelt blant annet oppe på Storskog, noen i Kirkenes og ellers har vi forskjellige roller som nå er fylt opp med de stillingene, sier hun.

Ellen Katrine Hætta

Ellen Katrine Hætta ved Øst-Finnmark politidistrikt, blir 1. januar 2016 politimester i Finnmark politidistrikt.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Bedre forberedt

Mandag skrev VG at Flyktninghjelpen venter et stort antall flyktninger også til neste år. UDI er forberedt på opp mot 100.000 ankomster til Norge.

Hætta mener distriktet skal være godt forberedt om ankomster til grensestasjonen vil ta seg opp til neste år.

– Hvis det skulle ta seg opp igjen blir det enklere. Vi kan nå gjenkjenne det som eventuelt kommer til å skje. I kriser er det ofte slik at man har litt problemer med å gjenkjenne en situasjon som bygger seg opp på den måten. Det som er fordelen vår nå er at hele nasjonen kommer til å kjenne igjen en slik krise hvis den kommer på nytt. Da vil det bli mye enklere å utløse ressurser, både her og andre steder i Politi-Norge, sier hun.

Ingen plan for ny asylstrøm

1. januar 2016 blir Finnmark eget politidistrikt, og Ellen Katrine Hætta blir ny politimester. Til tross for at asylstrømmen har preget hennes politidistrikt i 2015, blir ikke en potensiell ny asylstrøm en del av planene for det nye distriktet.

– Vi legger ikke planer i forhold til at vi skal få en ny asylstrøm slik vi har hatt. Det må vi lage egne analyser på. Vi har en kriminalitetsanalyse som vi bygger vår beredskap på og en henvendelsesanalyse som må være på plass når vi skal planlegge tilstedeværelse på de forskjellige plassene, sier hun.

Les også: Politidirektøren: – Vi starter der det er enklest