Hopp til innhold

Forsvaret betalte 40 millioner kroner for hørselvern – men bare 40 er i bruk

I 2007 kjøpte Forsvaret 3.000 sett kommunikasjonsutstyr. Etter ti år støver de fleste ned på et lager, samtidig som utgiftene øker.

Quiet Pro

Å forhindre hørselsskader var en av de viktigste argumentene for å investere i akkurat Quiet Pro.

Foto: Nacre

– Dette er et materiell som muliggjør kommunikasjon mellom soldater og andre enheter, samtidig er det et hørselsvern. Kommer det en høy lyd, lukker hørselvernet lyden ute.

Slik beskriver seniorrådgiver i Forsvarsmateriell, Asgeir Spange Brekke Quiet Pro, utstyret som skulle revolusjonere hverdagen for Forsvarets soldater.

De ble grundig testet på forhånd i samarbeid med det svenske Forsvaret for over ti år siden, og i 2007 bestilte Norge 3.450 sett for 40 millioner kroner.

Men fortsatt har nesten ingen fått kloa i utstyret. Ti år etter bestilling er det bare 40 par som er i bruk. Og prislappen stiger.

Blodige ører og gnagsår

For til tross for omfattende testing, var ikke brukervennligheten så stor som man så for seg. Forsvarets forum skrev at soldatene fikk gnagsår, irritasjon i øregangen og blødde ut av ørene.

Undersøkelser viste at øreproppene ble brukt feil: de ble presset for langt inn i øret, og soldatene brukte feil størrelse.

Asgeir Spange Brekke

Asgeir Spange Brekke er seniorrådgiver i Forsvarsmateriell.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Utfordringene ble kjent for Forsvaret allerede i 2009. Siden har utstyret ligget på et lager og støvet ned.

Forsvaret har de siste årene utviklet ørepropper i flere størrelser, og oppgradert enheten med ny datainnmat. Til sammen har det kostet ytterligere 250.000 kroner.

– Føles det i dag ut som om det var en god investering i 2007?

– Det var et behov som kom inn, og som det ble gjort vurderinger på den gangen. Men det har tatt tid, det har det, sier Brekke.

– Hva tenker du om at det nå har tatt ti år?

– Nå må vi fokusere på at vi har gjort oppgraderingene, og at vi har fått de opp og gå som tiltenkt. Nå håper vi de blir tatt i bruk i avdelingene i Forsvaret.

Men fortsatt er ikke enhetene helt ferdig. Ifølge Forsvaret ligger 2.000 av settene nå på verksted for programvareoppgradering og pakking. Når de faktisk skal ut i avdelingene, er det ingen som vet helt konkret.

Mange ledd og store kostnader

Marit Yttervoll

Yrkeshygieniker i Forsvarets bedriftshelsetjeneste i Nord-Norge, Marit Yttervoll sier de fleste settene nå er bestilt av ulike avdelinger i Forsvaret. Men foreløpig gjenstår den siste oppgraderingen av teknologien.

Foto: privat

Ifølge Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) er proppen det absolutt beste vernet mot hørselsskader de har sett så langt.

– Men slik er det dessverre i store organisasjoner. Det er mange ledd, mye utstyr og store kostnader, sier yrkeshygieniker i Forsvarets bedriftshelsetjeneste i Nord-Norge, Marit Yttervoll.

Hun innrømmer at forventningene til utstyret var noe helt annet da det ble tatt i bruk. De nye innkjøpene skal gjøre øreproppene lettere og mer komfortabelt å bruke, hevder hun.

– Vi er mange som har vært utålmodige, og etterspurt framgang, sier Yttervoll.