Hopp til innhold

Først i verden med sensasjonell fangst

Fiskekompiser hadde surrealistisk flaks med stang i Sørøya i Finnmark. Målet med artsfiske er ikke nødvendigvis å fange størst, men å fange først.

Utrolig fiskelykke

Bjørn Florø-Larsen fanger helst fisk som folk flest ikke har hørt om.

Foto: Nidaros kystmeitelag / NKML

Krokulker, glattulker, tverrhalet langebarn og nordlig ålebrosme er uvanlig fangst, som sørget for at en kompisgjeng fra Trøndelag nå skriver seg inn i rekordbøkene.

– Det er mange fisker folk ikke har snøring på og det er artig å være den som fanger dem, sier biolog Bjørn Florø-Larsen etter en fruktbar fisketur.

Det eksisterer mange sjeldne fiskearter i Norge, og han har som mål å fange minst 150 av dem. Det er et livslangt prosjekt. Dermed ble det nærmest euforisk stemning i båten da fiskefølget hans dro inn den ene unike fisken etter den andre.

Bjørn Florø-Larsen

Bjørn Florø-Larsen med den første nordlige ålebrosmen som er fisket med stang. Norgesrekordkravet som blir sendt inn er 18 centimeter og 28,5 gram.

Foto: Nidaros kystmeitelag / NKML

Nitimers fiske resulterte nemlig i 51 fisk og flere norgesrekorder for de fire kompisene fra Nidaros kystmeitelag (NKML).

Deres utrolige fisketur ble først omtalt av fiskemagasinet Hooked.

Nye rekorder

Florø-Larsen har personlige rekorder på fisk som glasskutling på 0.6 gram, og opp til store fisk som kveite på hele 160 kg. Men selv den erfarne artsfiskeren fikk en opplevelse av det sjeldne slaget i Norges nordligste fylke. Det nappet i snøret etter bare ti minutter og en av kompisene dro opp et tverrhalet langebarn.

– To av oss er biologer og for oss var det første gang vi fikk se og holde levende langebarn. Da ble det euforisk stemning om bord i skuten, forteller Florø-Larsen.

Tverrhalet langebarn var bare starten på eventyret. Totalt ble det fanget 22 eksemplarer av denne arten, i tillegg til 24 krokulker, tre glattulker, samt en nordlig ålebrosme som aldri tidligere er fanget på stang.

Fiskeflaks

Erfarne artsfiskere gjør mye research for å øke sjansen for riktig fangst. Det er likevel uvanlig at alt klaffer slik det gjorde i Finnmark.

Foto: NIDAROS KYSTMEITELAG / NKML
Erfarne artsfiskere gjør mye research for å øke sjansen for riktig fangst. Det er likevel uvanlig at alt klaffer slik det gjorde i Finnmark.

Krever research og flaks

Tradisjonelt er Norge kjent for laksen, torsken og kveita. De færreste er klar over artsmangfoldet under vannoverflaten.

– Hvis en som kan litt om fisk skulle nevnt så mange fisk de kunne, så tror jeg det fort hadde stoppet på rundt 20, for da begynner det å bli vanskelig. I følget vårt ligger vi på rundt 130 fiskearter per person, sier Florø-Larsen.

Det krever mye research og en del prøving og feiling om man stadig skal øke fiskesamlingen sin. Fiskelaget hadde med seg et utvalg av agn som kongekrabbekjøtt, strandsegl, tanglopper, kokt reke, fet fisk og en rekke små kroker. De sjekket både artskart og fangstlogger fra forsknings- og yrkesfiske i flere måneder før fisketuren.

Til tross for unik fangst i verdenssammenheng, var det noen arter som ikke bet på kroken denne gangen. Gråskaten som gjengen i utgangspunktet håpet å møte, lot seg ikke fange.

– Før eller siden kommer nok det også til å gå. Det er gøy med litt uoppnåelige mål, så det blir et prosjekt i årene fremover, sier Florø-Larsen.