Forskere har funnet årsaken til cøliaki

Ny kunnskap kan gjøre hverdagen lettere for de som sliter med tarmsykdommen.

Mage

Forskere har avdekket årsaken til cøliaki, og har nye behandlingsprinsipper som de nå prøver ut.

Foto: Scanstockphoto

Ludvig Sollid

Professor og senterleder ved Universitetet i Oslo, Ludvig Sollid, har sammen med kolleger avdekket årsaken til cøliaki.

Foto: Universitetet i Oslo (Medisinsk fakultet)

Omlag 10.000 nordmenn har diagnosen cøliaki, og leger mener at mørketallet kan være 10 ganger høyere.

I samarbeid med kolleger ved Senteret for immunregulering, har professor og senterleder ved Universitetet i Oslo, Ludvig Sollid avdekket årsaken til cøliaki.

– Immunsystemet angriper kroppen

Antigener i kroppen som kan stimulere immunsystemet til å produsere antistoffer kalles HLA-molekyler. I immunsystemet har vi en spesiell type hvite blodlegemer som kalles T-celler. Det som forårsaker cølaki er når to typer HLA viser fram glutenrester for T-cellene, som gjør at T-cellene tror at gluten er farlig. Det setter i gang immunreaksjoner som gjør at tarmen får en betennelsesreaksjon.

Kort fortalt:

– Når en person som har cøliaki spiser gluten, reagerer immunsystemet på gluten som om det var virus eller en bakterie. Det går til angrep på gluten, og en del av dette angrepet fører til at immunsystemet angriper kroppen selv, sier Sollid.

Nye behandlingsprinsipper prøves ut

– Vi synes at det er kjempestort. Vi forstår hvilke celler i immunsystemet som blir aktivert og hvorfor de blir aktivert, sier han.

Innsikten de har fått gjør at de kan prøve ut andre behandlingsprinsipper, og det foregår forsøk på pasienter hvor dette testes ut.

– Den behandlingen som finnes i dag er en livslang glutenfri diett som fungerer bra, men som oppfattes som litt vanskelig for mange cøliakere. Derfor er det et ønske at man skal få andre behandlingsmuligheter, sier Sollid.

– Verre enn fødselsrier

Line Merete Rindal

Line Merete Rindal sier at det ville hjulpet henne mye om hun fikk medisiner for cøliaki.

Foto: Privat

Line Merete Rindal fra Vadsø har hatt cøliaki i mange år, og selv om hun har lagt om kostholdet, får hun ofte ubehagelige overraskelser. Dersom hun ved en feil får i seg litt gluten blir hun syk.

– Når jeg spiser feil mat får jeg veldig vondt i magen. Jeg får sterke smerter, som kan kjennes verre enn fødselsrier. Jeg blir sittende 4-5 timer på do, blir veldig tørr i munnen, og kaldsvetter. Det føles som at jeg skal besvime, sier hun.

– Det kan gjøre hverdagen bedre

Knut Lundin er overlege ved rikshospitalet i Oslo. Han bekrefter at medisinene er blitt testet på en liten pasientgruppe med gode resultater.

– Det ene er et tilskudd av et enzym som kan bryte ned gluten i kosten, og det andre er at man sprøyter små biter av gluten med en sprøyte inn under huden. Immunsystemet skjønner dermed at gluten ikke er farlig, sier han.

Det første alternativet kan fungere som et tilskudd til den glutenfrie kosten. Cøliakere kan ta med seg en pille når de er borte eller på besøk, og kan tas dersom de får i seg gluten.

– Om enzympiller kan erstatte den glutenfrie kosten helt, tviler vi litt på. Men det kan gjøre hverdagen bedre, og gjøre det at behandlede cøliakere også får en bedre tilheling i tarmen, sier Lundin.

Cøliaki

Slik ser tynntarmen til en cøliaker ut. Den skulle egentlig vært dekket av bittesmå tarmtotter, men disse er så godt som borte.

Foto: Samir