NRK Meny
Normal

Forskere får ikke telle isbjørn på russiske side i Barentshavet

Norsk Polarinstitutt hadde planlagt et tokt sammen med russiske forskere, men nå får de ikke tillatelse til å telle isbjørnbestanden rundt Frans Josef Land.

Isbjørn ved Tempelfjorden

USIKKERT: Tallet på isbjørn i området mellom Svalbard og Frans Josef Land er tidligere beregnet til mellom 1850 og 3400. Toktet som skulle kartlegge bestanden er nå avlyst.

Foto: Roy Mangersnes / wildphoto

– Vi har ikke tillatelse. Det ble klart i midten av denne uka, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt til Svalbardposten fredag.

Barentshavbestanden av isbjørn holder til ved Svalbard og Frans Josef Land. Noen av isbjørner dekker store områder på jakt etter mat, blant annet mellom de to øyrikene.

Usikre tall

Jon Aars

Isbjørnforsker Jon Aars er skuffet over det russiske avslaget.

Foto: Mattias Høyem / NRK

Bestanden ble sist telt i 2004, men tallet er svært usikkert. Anslaget går ut på at det er mellom 1850 og 3400 isbjørner i Barentshavet. Usikkerheten skyldes blant annet at det var områder som ikke kunne dekkes med helikopter.

Regjeringen satte av 10 millioner kroner i fjor til en ny telling i samarbeid med russerne. Nå må norske forskere telle på sin egen side av grensa. Aars er skuffet over at toktet er avlyst, men håper de likevel får et brukbart tall på bestanden hvis russerne teller isbjørn hos seg.

Nektet i årevis

Forskningssamarbeidet mellom Norge og Russland har en broket historie.

Mellom 1997 og 2004 fikk ikke norske havforskere slippe til i russisk sone i Barentshavet, og så sent som i 2012 beslagla Russland norsk forskningsutstyr, angivelig for å unngå å røpe statshemmeligheter.