Kapteinløytnant:– Ikke ofte en redningsaksjon er så dramatisk

Fiskefartøyet «Havbrus» forliste utenfor Båtsfjord denne uken. Bare sekunder etter mannen ombord var reddet, sank deler av båten. Det er sjelden at det går så fort, forteller Ørjan Bekken, som var med å redde kaptein Endre Jakobsen.

Forlis utenfor Båtsfjord
Foto: KV Farm / Sjøforsvaret.

Onsdag morgen mottok KV Farm nødmelding om at et fartøy tok inn vann. Selv lå kystvaktfartøyet utenfor Berlevåg.

– Vi satte umiddelbart mot Båtsfjord og var vel der etter cirka tre kvarter. Vår hovedprioritering var selvfølgelig å få reddet mannen ombord for deretter å prøve å berge

Ørjan Bekken

kapteinløytnant, Ørjan Bekken. KV Farm

Foto: KV farm/Sjøforsvaret

fartøyet, forteller skipssjef på KV farm, Ørjan Bekken.

Dramatisk hendelse

Først ble det satt ut lettbåter som satte kurs mot fartøyet, så ble det satt ut pumpemateriell for å prøve å berge båten, men det viste seg raskt at det ikke var mulig. Under ett minutt etter at skipperen på det synkende fartøyet, Endre Jakobsen, var reddet ombord i kystvaktskipet var hekken på båten under vann. Under ti minutter

Fisker sammen med sine redningsmenn

Fisker Endre Jakobsen sammen med styrmann Steinar Olsen, kokk Kenneth Akseth, maskinist Greger Jønsson og skipsfører Odd Arne Hermansen.

Foto: Inge Wahl / Redningsselskapet

senere var den siste luftboblen tom og hele båten forsvant.

Var det dramatisk

– Ja, det var dramatisk. Det er ikke ofte det går så fort som det gjorde da. Lenge så det ut til å gå greit, men så plutselig, på ett minutt, var hele situasjonen snudd opp ned, forteller Bekken.

Er ikke ofte båter forliser

Det er ikke ofte at båter forliser og enda mer sjelden at det skjer på denne måten. Selv om Bekken har langt erfaring, var dette en ny opplevelse.

– Båtforlis skjer med ujevne mellomrom, jeg har vært borti det flere ganger mens jeg har jobbet her, men ikke så dramatisk som denne. Det kan for eksempel gå et år mellom hver gang det skjer, så plutselig er det flere på rad, avslutter Bekken, som er glad de klarte å redde Endre Jakobsen fra det synkende fiskefartøyet.