Frykter at forfalne svømmehaller må stenge

Svømmerne i Hammerfest er redd kommunen bruker alle pengene på en ny fotballhall, og at svømmehallen til slutt må stenge. Problemet er typisk for en rekke norske kommuner.

Forfall i svømmehall i Hammerfest

SJOKKERT: Anne-Lise Holmgren er rystet over forfallet i Isbjørnhallen. Hun fotograferte bygget og tok opp saken på Facebook denne uka.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Jeg var rystet. At det går an! Jeg ble nesten redd for at det falt i hodet på oss, sier Anne-Lise Holmgren.

– Hva er det de bruker penger på, undrer hun når hun ser det galopperende forfallet i det 35 år gamle svømmeanlegget i Hammerfest.

Monika Lill Grøtte bruker ofte bassenget sammen med barna og er like forferdet.

– Det ser helt jævlig ut, det gjør det. Malingen skaller av over store partier.

Jørun Iversen

– Vi er bekymret for at hallen plutselig kan bli stengt fordi det blir en eller annen feil, eller at vannkvaliteten ikke opprettholdes, sier Jørun Iversen i svømmeklubben.

Foto: Jan Harald Tomassen

Frykter stengt hall

Samtidig planlegges det en ny stor fotballhall i kommunen. I svømmeklubben frykter de nå at det vil føre til ytterligere forfall.

– Det er ikke satt av midler til vedlikehold. Svømmesporten og alle dem som bruker bassenget utenom kommer til å lide, sier Jørun Iversen, leder i Hammerfest Svømmeklubb.

– Vi er bekymret for at det plutselig kan bli stengt fordi det blir en eller annen feil, eller at vannkvaliteten ikke opprettholdes, slik at vi ikke kan ha svømmetrening

Hallen driftes av et kommunalt eiendomsselskap. Men varaordføreren er tydelig:

– Det ville være galskap å ikke vedlikeholde byggene vi allerede har, og Isbjørnhallen er utrolig viktig for folk i Hammerfest. Dette er en sak vi helt klart må få en oppdatering på i kommunestyret, sier varaordfører Marianne Sivertsen Næss.

Vanlig i hele landet

Anleggskonsulent i Norges Svømmeforbund Erlend Alstad har sett bildene fra Isbjørnhallen, og sier at det ikke er noe uvanlig syn med svært slitte svømmehaller i Norge.

– Dette ser virkelig ikke bra ut. Det er ikke sånn at dette har skjedd plutselig. Man ser jo av bildene at her har manglene fått forverre seg over tid, sier Alstad.

Alstad peker på at svært mange av svømmeanleggene i Norge er veldig gamle. Mange er bygget for 40 til 50 år siden. I dag har de nådd maksimal levetid for et basseng som ikke får systematisk vedlikehold.

– Mange er så slitt at de ikke kan repareres lenger, og bare må stenges. Samtidig bygges det ikke nok nye basseng, sier Alstad.

Han trekker frem Oslo kommune som skrekkeksempel. Der er det ikke bygget en ny kommunal svømmehall siden Holmlia bad ble bygget i 1983. Nå må dette badet kanskje stenges på grunn av dårlig vedlikehold.

Lyspunkt

Men ikke alt er svart i Hammerfest, tross alt: Kommunen har byttet kloret badevann med saltvann, som gjør at Monika Lill Grøtte og ungene, samt andre som ikke tåler klor, nå har et sted å bade.

– Det er åpent og tilgjengelig, og jeg vil ikke svartmale. Garderobene ser i hvert fall greie ut, sier Grøtte.

Forfall i svømmehallen i Hammerfest

Se videoreportasje: Svømmehallen i Hammerfest forfaller.