Foreldre knallhardt ut mot voldstiltalt lærer

Flere foreldre sier barna deres har vært svært redde for læreren i Berlevåg. – Jeg fikk datteren min tilbake da læreren ble sykmeldt, sa moren som først anmeldte læreren.

Rettssak

RETTSSAK: Vidar Zahl Arntzen (til høyre) forsvarer læreren som er tiltalt for vold og trusler mot seks elever. Hild C. Stærk er bistandsadvokat for tre av dem, mens Martin Varsi er aktor.

Foto: Knut-Sverre Horn

Moren kjempet stadig med gråten da hun i dag vitnet om hvordan datteren hadde vært livredd for den kvinnelige læreren i 50-årene.

– Hun satt på do med mageknip og var redd for å gå på skolen, sa moren.

Saken ble rullet opp da niåringen hennes kom hjem en dag i juni og bar tydelig preg av å ha det vondt. Hun fortalte etter hvert at læreren hadde knipset henne hardt ved munnen og tatt henne i armen etter en bagatellmessig misforståelse. Moren fikk vite hvilke elever som hadde sett hendelsen, og ba foreldrene deres om å spørre hva de hadde sett.

– Ungene sa til sine foreldre akkurat det samme min datter hadde fortalt, sa hun.

– Ond melding

Moren var opprørt over at læreren en gang sendte et bilde av jenta som gjemte seg under et bord, og avsluttet meldinga med en smiley.

– Det er den ondeste meldingen jeg har sett. Den meldingen er et stort hån. Hva er morsomt med å sende et bilde av en jente som sitter vettskremt under et bord, sa hun henvendt til tiltalte.

Da hun tok opp problemene med skolen, svarte de med å koble inn barnevernet, slik at foreldrene ble gransket i ti måneder, sa hun.

Etter at klassen fikk ny lærer, har jenta blomstret, ifølge moren.

Sår i ørene

En av fedrene sa at sønnen hadde kommet hjem med sår på ørene, men bortforklart det med at han hadde prøvd øredobber. Først senere sa sønnen at læreren hadde dratt ham etter ørene til lesekroken.

Gutten sa ofte at han hatet læreren, fortalte faren. Ifølge tiltalen ble gutten sparket i siden, men faren var skuffet over at skolen ikke tok påstanden alvorlig da saken ble tatt opp første gang.

– Det ble lagt opp til at en av jentene var «drama queen». Jeg reagerte også på at læreren sa at sønnen vår lyver. Det var nytt for oss.

Han benektet at sønnen hadde adferdsproblemer, og sa at det hadde gått bra med ham på skolen etter at den tiltalte læreren ble sykmeldt.

Støtte fra kollega

Tiltalte fikk derimot gode skussmål av en lærer som hadde vært assistent i klassen fra i to og et halvt år.

Hun kunne ikke si at noen av elevene i klassen var utrygge på læreren, og hadde ikke sett noe som ga støtte til det barna har forklart i avhør.

Aktor konfronterte tiltalte med at en annen assistent i klassen hadde forklart at hun så en gutt bli slått over fingrene med en bok.

Tiltalte mente assistenten «på det tidspunktet ikke var veldig pålitelig», og at hun hadde problemer selv.