NRK Meny
Normal

Varsler klage på vedtak om karantene

Norway Seafoods mener Mattilsynets vedtak om stenging av fiskebruket i Kjøllefjord er et lite treffsikkert tiltak. Nå ber de om utsettelse av karantenen til vedtaket er behandlet.

Aker Seafoods - Kjøllefjord

Mattilsynet har gitt fiskebruket i Kjøllefjord to måneder karantene. Norway Seafoods varsler klage på vedtaket

Foto: Atle Markeng / NRK

I går varslet NRK at Mattilsynet har ilagt Norway Seafoods fiskebruk i Kjøllefjord to måneders virksomhetskarantene. Det var også via medieoppslag selskapet ble klar over vedtaket som var fattet av Mattilsynet.

– Selskapet mottok først vedtaket i går ettermiddag, etter at vi hadde lest om det i media. Vi synes det er merkelig av Mattilsynet å ikke sikre at bedriften varsles i god tid. Tidligere har Mattilsynet sendt varslene også på mail, sier Trond Rismo, kvalitetssjef i Norway Seafoods.

Karantenen fra Mattilsynet trådde opprinnelig i kraft fra første august, men Norway Seafoods har nå fått utsatt karantenen til å gjelde fra førstkommende torsdag.

– Det er fartøy på havet og fisken må tas hånd om. Vi vil bruke tiden fram til torsdag til å avslutte pågående drift, og forberede stenging, sier Rismo. Han legger til at dialogen med Mattilsynet til nå har vært god.

Har varslet klage

Norway Seafood har nå varslet at de forbereder en klage over virksomhetskarantenen de er ilagt av Mattilsynet.

– Selve klagen må vi arbeide med, men det er 3 ukers klagefrist fra vedtaket er mottatt. Selve innholdet i klagen må vi komme tilbake til, fordi vi må studere begrunnelsen nærmere. Vi mener uansett at virksomhetskarantene er et lite treffsikkert tiltak, sier Trond Rismo.

Kan bli permitteringer

Ved fiskebruket i Kjøllefjord er det i dag rundt 35 ansatte. Hvis karantenen fra Mattilsynet blir opprettholdt, har Norway Seafoods i et brev skrevet at det kan bli aktuelt å permittere, fordi hele driften må holde stengt. Rismo forteller til NRK at en karantene vil gå ut over forbedringen av nye rutiner og opplæring av de ansatte.

– Våre tiltak er delvis rettet mot fysiske utbedringer på anlegget, men det viktigste er å sikre varig endring i hvordan vi arbeider i Kjøllefjord. Da må vi sikre en kompetansehevning hos alle ansatte, både ledere og medarbeidere. Saken blir tatt svært alvorlig i selskapet. Det ser vi at også Mattilsynet har merket seg, sier han.

Ber om utsettelse av virksomhetskarantene

Nå har Norway Seafoods søkt om utsettelse av karantenen til klagen er behandlet.

– Vi håper at driften og utbedringene vi jobber med kan fortsette under klageperioden, sier kvalitetssjef Trond Rismo i Norway Seafoods.

Det var etter et tilsyn ved fiskebruket i mai at Mattilsynet varslet virksomhetskarantene. Avdelingssjef for Mattilsynet i Finnmark, Siv June Hansen, bekreftet til NRK radio mandag at karantenen også skyldes gjentatte avvik over flere år ved bruket i Kjøllefjord. Dette gjelder blant annet alvorlige avvik ved dårlig hygiene.

Les også: Norway Seafoods i Kjøllefjord ilagt to måneders karantene
Les også: Mattilsynet stengte Norway Seafoods anlegg i Kjøllefjord på dagen
Les også: Norway Seafoods tar selvkritikk