NRK Meny
Normal

Folkemøte i Hammerfest: – Sandberg lager katastrofe for småsamfunn

Hammerfestordfører Alf E. Jakobsen mener det vil være en katastrofe for mange småsamfunn om fiskeriminister Per Sandberg får gjennom sin politikk.

Ordfører i Hammerfest kommune Alf E. Jakobsen

Ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen sier politikken vil gå utover sysselsettingen.

Foto: André Bendixen

Alf E. Jakobsen var første taler på folkemøtet. Han minnet om at det i sin tid ble gitt tillatelse til trålerfiske for å sikre helårig råstoff til fiskeindustrien.

– Trålernes forpliktelser til industrien er siden blitt gjort mindre forpliktende av skiftende regjeringer.

Nå er det planlagt et fullstendig frislepp som vil gi alvorlige konsekvenser, mente Jakobsen.

– Vi mister makt til å skape sysselsetting

– Fisken som vi skulle ha vil gå andre steder. Det vil bare være pris som vil være avgjørende, og da går den til Kina og andre lavkostland for bearbeiding. Vi vil ikke lengre ha noen maktmidler for å skape sysselsetting på land eller si at du må legge han igjen på kaikanten hvis den ikke går til produksjon.

Dette her er en katastrofe for mange småsamfunn. Fisken tilhører folket, sa Jakobsen.

Ordføreren takket for at Per Sandberg hadde kommet. Alf E. Jakobsen sa at han likevel skulle ha sett at han hadde kommet og lært før han la fram sin politikk.

– Du må skjønne hva jeg sier. Du er ikke dum, sa Jakobsen, og fikk applaus fra salen.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg fikk motbør fra ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen.

Foto: André Bendixen

– Vil gi landsdelen muligheter

Fiskeriminister Per Sandberg var enig med ordføreren på et punkt.

– Jeg deler historiebiten til ordføreren. Den er helt riktig. Men jeg synes ikke historien skal prege oss i forhold til å lage et framtidsretta system som skaper vekst og sysselsetting og aktivitet i nord. Vi må ha noen nye strukturer som gir Finnmark og Nord-Norge muligheter til å ta ut de fortrinnene en har. Fortrinnet er at fisken er her, sa Sandberg.

Fiskekjøper Ann-Kristin Kvalsvik fra Akkarfjord på Sørøya sa at et minimum for å drive fiskeindustri er å ha råstoff hele året.

– Det råstoffet er vi nødt til å få ferskt. Og da fortrinnsvis fra en kystflåte. Trålerne greier dessverre ikke å gi det råstoffet som markedet i dag betaler godt for. De 100 000 tonnene som trålerne har i dag de kom opprinnelig fra kystflåten uansett hva du sier.

– Hva var det som gikk på havet før trålerne kom? Det var kystflåten. Og så kan man prate om leveringsplikt og tilbudsplikt til man blir svett, sa Kvalsvik.

Folkemøte om leveringsplikt
Foto: André Bendixen