NRK Meny
Normal

Folkeavstemning i fem kommuner – resultatet kommer mandag kveld

Flere av landets kommuner avgjør mandag om de skal slå seg sammen med nabokommunene. I Finnmark skal fem kommuner bestemme seg.

Laster kart, vennligst vent...

Hammerfest, Måsøy og Kvalsund skal stemme over om de ønsker å bli én storkommune. Nesseby skal ta stilling til en sammenslåing med Sør-Varanger, mens Vardø skal stemme over sammenslåing med Vadsø.

Mandag er det folkeavstemninger i 46 av landets kommuner, der folk skal stemme om de vil slås sammen med nabokommunene eller ikke.

I Finnmark skal Måsøy, Kvalsund og Hammerfest stemme om de vil slås sammen med hverandre, og i Nesseby skal det avgjøres om de skal slås sammen med Sør-Varanger. I Vardø stemmer befolkningen på om hvorvidt de skal slå seg sammen med Vadsø kommune eller ikke.

Klokken 19.00 mandag kveld stenger stemmelokalene. I Nesseby avsluttes valgdagen klokken 18.00.

Rådmann Marit Helene Pedersen og varaordfører Oddvar Betten

Rådmann i Nesseby Marit Helene Pedersen og varaordfører Oddvar Betten.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Vil stå alene

Nesseby er en av de minste kommunene i landet, men til tross for regjeringens nye inntektssystem som skal belønne kommunene som slår seg sammen, kan det se ut som at innbyggerne i Nesseby likevel ønsker å forbli en egen kommune.

– For meg personlig er det ikke et vanskelig valg. Jeg går fullt inn for at kommunen blir stående som en egen kommune. I dette ligger det jo at i fremtiden er man kanskje mer avhengig av samarbeid mellom kommunene, og det ser jeg som en god løsning, sier Jarl Even Roska, som har vært inne for å stemme.

– Men at dere likevel står alene?

– Helt klart.

– La lokaldemokratiet råde

Nesseby er ikke den eneste småkommunen som ønsker å stå alene. I mange av de kommunene som vil tape mest på å stå alene, har innbyggerne i folkeavstemning stemt at de ikke ønsker å slå seg sammen med naboene.

I forrige uke sa Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at politikerne på ingen måte plikter å følge utfallet av folkeavstemningene, og at det er de lokale politikerne som skal foreta en vurdering etter at man har hørt innbyggerne.

Dermed kan det hende at fylkesmannen i Finnmark Gunnar Kjønnøy kan overstyre folkeavstemningen.

– Jeg tenker at fylkesmannen sidesetter mange av de lokaldemokratiske prinsippene når fylkesmannen står som overordnet organ og skal ta den siste avgjørelsen i saken. Dette gjelder kommunens innbyggere, kommunens fremtid, så la lokaldemokratiet råde, sier Roska.

– Nesseby og Vardø kommer best ut

Marit Helen Pedersen

Rådmann Marit Helene Pedersen tror de fleste i Nesseby ønsker at kommunen skal stå alene.

Foto: NHO

Rådmann i Nesseby, Marit Helene Pedersen, sier at det fremdeles virker som de fleste i kommunen ønsker at de skal forbli en egen kommune.

– I folkemøtet kom det frem mange syn, det var blant annet stor bekymring for økonomien. Men i forhold til det nye inntektssystemet så slår det ikke ut slik man hadde fryktet. Nesseby og Vardø er jo de kommunene som kommer best ut i den nye kommuneproposisjonen som legger økonomien for 2017. Nå er den ikke endelig lagt, men alle signalene der er at vi kommer veldig mye bedre ut enn vi kanskje fryktet, sier hun.