NRK Meny
Normal

Folk i Finnmark bor trangere enn landsgjennomsnittet

Finnmarkinger har massevis av plass å boltre seg på ute i naturen. Men innendørs er situasjonen en annen.

trangboddhet i Finnmark

TRIVES TRANGT: Knut Johan Strøm Karlsen trives på sine 15 kvadratmeter sammen med alt friluftsutstyret sitt. Studenter som ham kan trekke trangbodd-snittet i Finnmark opp.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

– Jeg har satt opp en hylle med utstyr til vinteren, med primus og spade, jervenduk og kniver, og multiverktøy. Så har jeg litt småutstyr som tau, gaffateip, verktøy. Og så har jeg sovepose.

Knut Johan Strøm Karlsen

Knut Johan Strøm Karlsen.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Knut Johan Strøm Karlsen bor på 15 kvadratmeter. Han studerer arktisk friluftsliv på universitetet i Alta og har alt turutstyret sitt på hybelen i studentblokka. Det blir fort trangt når det meste av utstyr havner på hyller.

– De store tingene, som pulken min, har jeg under senga, ler Knut Johan.

De som bor i Finnmark har mye plass. Hver av innbyggerne i fylket har 642.000 kvadratmeter terreng å boltre seg på. Men innendørs, der er situasjonen en annen.

For Finnmark troner i den øvre delen av statistikken over folk som bor trangt.

Studenter trekker snittet opp

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå så bor folk i Finnmark trangere enn landsgjennomsnittet.

Tor Morten Normann

Tor Morten Normann i Statistisk sentralbyrå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men hva vil det egentlig si at du bor trangt?

– Det vil si at de som er flere personer i en bolig enn antall oppholdsrom, og i tillegg har mindre enn 25 kvadratmeter per person – de bor trangt, sier Tor Morten Normann i Statistisk sentralbyrå.

– Trekker studenter som bor på hybel trangboddsnittet opp?

– Det gjør de nok. Det ser vi i enkelte typiske studiekommuner, spesielt kommuner som er relativt små og har stort innslag av studenter. Der blir trangboddheten høy.

Hylle

PÅ RIKTIG HYLLE: Knut Johan har en hylle med utstyr til både vinter og sommeraktiviteter. De store tingene, som pulken, ligger under senga.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Drømmer om garasje

Men det at du bor trangt trenger ikke å være en negativ ting, sier Normann.

– Det kan være noe man velger å gjøre i en viss fase av livet. Studenter bor trangt, store barnefamilier bor ofte trangt. Så vi skal ikke si at det å bo trangt er det samme som å si at man er misfornøyd med boligen sin.

Knut Johan gjør i alle fall det beste ut av de kvadratmeterne han har.

– Jeg trenger ikke mer enn 15 kvadratmeter for å ha det koselig. Da får jeg god kontroll på utstyr, og god kontroll på vask. Jeg trenger jo ikke å vaske en leilighet på 50 kvadrat.

Men drømmehuset er nok litt større.

– Drømmehuset, det vil jeg si er et laftet tømmerhus med stråtak. Det kan for så vidt være stort, jeg vil i alle fall ha en andreetasje, en god seng og et bra kjøkken.

– Og så må du jo ha en bod til alt utstyret?

– Ja, jeg trenger i alle fall en garasje, ler Knut Johan.