Hopp til innhold

Flytter North Energy til Tromsø

Alta/Finnmark (NRK): Skal redusere selskapets årlige driftskostnader ned til 100 millioner kroner, og stenger dermed ned kontoret i Alta.

North Energy

Altaselskapet North Energy ble i 2010 notert som det første børsnoterte oljeselskapet i Finnmark. Nå flytter de til Tromsø.

I dag ble det sendt ut en børmelding fra det nordnorske oljeselskapet North Energy som har hovedkontor i Alta.

Selskapet annonserer at de ønsker å kutte kostnader som en respons på kraftige fallet i oljeprisen.

Tidligere har North Energys aksje falt betydelig de siste årene.

Det vedtatte programmet for kostnadskutt skal redusere selskapets årlige driftskostnader ned til 100 millioner kroner.

West Phoenix

Troen på drivverdig petroleumsfunn var stor da leteriggen West Phoenix fant gass på Norvarg-feltet i 2011.

Foto: Niclas Eliasson

Sliter med letinga

Selskapet har slitt med å finne drivverdige funn, selv om de har funnet olje eller gass i seks av sine 13 leitebrønner.

– Det faktum at vi fortsatt jager vårt kommersielle gjennombrudd er en situasjon vi tar på største alvor. Vår høyeste prioritet er å ta del i et kommersielt funn, demonstrere verdiskapning for våre aksjonærer og samtidig forankre North Energy som en langsiktig, kompetent aktør i nord, skriver Knut Sæberg, fungerende administrerende direktør i North Energy, i en pressemelding.

Stenger ned i Alta

Beslutningen om å flytte virksomheten til Tromsø innebærer en gradvis utfasing og nedstengning av Alta-kontoret, opplyser selskapet.

Endringene betyr at flere ansatte vil miste jobbene sine.

– Vårt mål er fortsatt å bygge et suksessfullt norsk leteselskap. Kostnadskuttene vi nå implementerer er ansvarlige og nødvendige grep i et tøffere markedsklima, og vil bidra til å posisjonere North Energy for fremtiden, skriver Knut Sæberg.

Svein Aasegg, som tidligere har vært banksjef i Alta Sparebank og Sparebanken Nord, mener pengene som blant annet Alta kraftlag og flere kommuner har investert i oljeselskapet, heller burde blitt brukt på viktige samfunnsmål.

– Det må jeg si ikke var en stor overraskelse. Mine antagelser var dermed riktige. For meg er det ingen overraskelse men det er surt. Det er penger som tilhørte Alta kraftlag. Men den nordnorske prosenten har falt på eiersiden. Som det kan se ut nå, så er aksjemajoriteten uansett på utenlandske hender, sier han.