Hopp til innhold

Flyktningstrømmen berger lokalt næringsliv i nord

Næringslivet i Vadsø tjener penger på grunn av den stadig økende flyktningstrømmen fra Russland via Storskog grensestasjon i Sør-Varanger.

Princess Vadsø

May Gustavsen finner frem det som skal være i en dynepakke til flyktningene.

Oscarsgata Mottak i Vadsø har fått godkjenning fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om å handle startpakker lokalt.

Hilde Meyer

Hilde Meyer er glad for at Oscarsgata Mottak nå kan handle forskjellige startpakker til flyktningene hos det lokale næringslivet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Tidligere, når det er kommet nye beboere til mottaket, så har de kommet med ferdige sengetøypakker og klespakker som de har fått i transitt. Det samme gjelder kjøkkenpakker. Dette har de fått utdelt i transittmottak sørpå, i Oslo-regionen, sier Hilde Meyer, som er nestleder ved mottaket i Øst-Finnmark.

Men nå kan mottaket handle disse tingene lokalt, og ifølge Meyer er det helt bevisst fra deres side at de forsøkte å få dette til.

– Vi så at det stod dårlig stilt til med en del folk som kom fra transitt i Kirkenes. Det har virket ganske kaotisk der, litt tilfeldig hvem som fikk og ikke fikk startpakker.

– Er det ikke anbudsregler?

– Det er en spesiell situasjon nå. Det er en hastesituasjon i forhold til tilstrømningen av flyktninger. Den er sikkert tredobbel av det som er forventet. Vi har selvfølgelig ikke tid til å sitte og vente på anbud og anbudsrunder. Så det er fullt lovlig å gjøre slik som vi gjør det nå, svarer hun.

Solgte 100 dynepakker på en uke

May Gustavsen ved interiørbutikken Princess i Vadsø har fått en kjærkommen inntekt i en stille periode. Hun har fått en bestilling på 100 sett med dyner og tilhørende utstyr.

Merker flyktningestrømmen

Det har vært hektiske dager hos May Gustavsen som har fått solgt mange dyner, puter og tilbehør til flyktningene.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

– Jeg hadde en kjempehandel i forrige uke. Når de kommer og skal ha hundre stykker pute, dyne og sengetøy, så blir det litt penger i en slunken kasse. Det har vært veldig stille i butikken. Så dette betyr mye for økonomien i bedriften, sier hun.

– Hva betyr dette for framtiden for din bedrift?

– Det er kanskje et være eller ikke være.

Gustavsen skulle gjerne solgt det dobbelte, men det er begrenset hva hun kan ha på lager.

Takknemlig for avtalen

Det har vært stille måneder på skobutikken hos Beate Pedersen i Vadsø. Nå kan også hun se litt lysere på tilværelsen som næringsdrivende i fylkeshovedstaden.

Merker flyktningestrømmen

Beate Pedersen kan se lysere på tilværelsen i og med at mottaket kan handle sko til flyktningene lokalt.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

– Dette betyr rett og slett en «boost» i omsetningen i en rolig tid på året, som det er nå før vinteren og snøen kommer, sier hun.

Pedersen mener at det er viktig å understreke hva dette betyr for det lokale næringsliv.

– Vi er utrolig takknemlig for å selge sko til de syriske flyktningene. For meg og for oss så blir det en velsignelse, rett og slett.

I likhet med Princess har heller ikke Skoringen har et enormt varelager men de har stått på for å skaffe det som mottaket trenger.

– Vi har funnet mange forskjellig modeller som vi kan selge til det pristaket som asylmottaket må forholde seg til.