NRK Meny
Normal

Fløy jegere uten gyldig sertifikat

Luftfartstilsynet har avdekt flere lovbrudd som de karakteriserer som svært alvorlig, da de sist uke kontrollerte sjøfly og helikopter i Finnmark. En av sakene er oversendt politiet.

Ryper i vinterdrakt skutt i oktober

ULOVLIG FRAKT: Flere jegere er flydd ut på vidda av selskapet som Luftfartstilsynet nå har avslørt drev med ulovlig frakt av personell.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Det er svært alvorlig når man fører et sjøfly uten gyldig sertifikat, sier kommunikasjonssjef i Luftfartstilsynet Frank Gøran Nordheim.

På bakgrunn av tips utførte Luftfartstilsynet en kontroll av Indre Finnmark fredag i forrige uke. Kontrollen viste at flere ikke følger regelverket når det gjelder transport med sjøfly.

– En manglet gyldig sertifikat. Det samme sjøflyet manglet nødvendig sikkerhetsutstyr ombord. Vi har grunn til å tro at en del av flyvningene ble gjennomført som kommersielle oppdrag mot betaling uten at han hadde nødvendig tillatelse til å frakte hverken passasjerer eller gods.

Totalt ble to luftfartøy og fire flygere kontrollert i løpet av fire dager. Tilfellet de avdekte er så alvorlig at Luftfartstilsynet har valgt å oversende saken til politiet, forteller Nordheim.

Strenge vilkår

Regelverket som regulerer kommersielle flytjenester der piloten tar betalt for å fly personell og gods er betydelig strengere enn om man bare flyr som privatperson.

– Krav til luftfartøy, flygere og nødvendig utstyr er nøye beskrevet i reglene. For å fly passasjerer er det strenge krav til sikkerhet. Det krever også tillatelse fra Luftfartstilsynet og vi kan ikke se at de som har flydd her har de nødvendige tillatelsene.

Har fått flere henvendelser

Før Luftfartstilsynet fikk kontrollert piloten hadde han allerede flydd jegere inn på vidda. Helikopterselskapet Kallax Flyg opplever større trykk i år enn tidligere.

– Vi har fått flere telefoner fra folk som skulle ut på vidda, men som nå ikke kommer seg av gårde. Vi har derfor prøvd å hjelpe dem, sier daglige leder Jens Ivar Hauge.

Tor Ivar Hauge og Pavel Linkevich , Daglig leder i Snefjord Kongekrabbe AS

Daglig leder i Kallax Flyg Jens Ivar Hauge sier at de har fått flere henvendendelser enn vanlig.

Foto: Jens Ivar Hauge.

Hauge sier også at de vil hjelpe jegere som av en eller annen årsak ikke kommer seg bort fra vidda.

– Ja, det gjør vi. Vi ønsker ikke at noen skal bli værende der. Hvis de ikke har landingstillatelse så kontakter vi reinpolitiet, SNO eller FEFO for å høre om vi kan hente de.

I år var antallet rypejegere fra andre deler av landet som har kjøpt jaktkort i Finnmark tredoblet. Det har Kallaks-flyg merket.

– Vi har også hatt noen tilfeller med spørsmål om utflyvning av personell senere i jakta. Det er ikke noe problem for oss så lenge de har landingstillatelsen i orden.