NRK Meny
Normal

– Større bestand enn på mange år

Etter flere år med lite rype, er det grunn til å være optimistisk foran høstens rypejakt.

Rype i fjellet

16 300 liryper og 6 800 fjellryper ble felt i Finnmark i løpet av sesongen 2014/2015.

Foto: Steinar Lote / NRK

– Vi går en spennende høst i møte. Hekkebestanden av rype- og skogsfugl er større enn på mange år flere steder i Finnmark. Med gode forhold i klekkeperioden og en fortsatt bra bestand av smågnagere gjennom sommeren, kan vi få en høst med flere ryper i fjellet, sier Even Borthen Nilsen, som er småviltsansvarlig i Finnmarkseiendommen (FeFo) lengst nord.

Webjørn Svendsen

– Et svært godt utgangspunkt foran høstens rypejakt, konkluderer viltansvarlig Webjørn Svendsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

I Finnmark er det for jaktsesongen 2014/2015 solgt 5591 jaktkort for småvilt, som er omtrent 300 flere enn i foregående sesong, melder FeFo, men det er god grunn til optimisme også i resten av landet.

De siste årene har en langsiktig trend vist en nedgang for en rekke fjellfugler, deriblant rype. Men nå er bestanden større enn på mange år, sier Nilsen.

– Nå ser vi en svært positiv utvikling på landsbasis, i alle fall for rypene, sier viltansvarlig i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Webjørn Svendsen.

Flere ryper over hele landet

– Våren 2015 startet veldig positivt. Det er et bra utgangspunkt, sier Svendsen.

Rypekyllingene kan være svært kortlivet, særlig med kulde og snø i fjellet, og som et naturlig bytte for mange rovdyr.

Svendsen sier antallet ryper som vil være i høstfjellet når jakta starter er avhengig av hvordan sommeren blir, men også her lover det godt, mye på grunn av en liten gnager ved navnet gråsidemus.

I forrige uke kunne NRK fortelle at Nordkalotten nå får et stort museår. Det vil virke svært positivt på rypekullene, som dermed ikke vil være like attraktive ofre for reven, for eksempel.

Gråsidemus

Det er skikkelig museår i nord i år. Effekten kan sees i form av store brune flekker som til og med kan sees fra satellitt i verdensrommet.

Foto: Rolf Anker Ims

Nyter godt av museår

– Da reven ha plenty å tygge på, og rypekyllinger vil ikke være like utsatt som føde for rovdyrene, sier Svendsen.

Etter at rypebestanden har vært i en periode med svake bestander over store deler av landet, er det dermed grunn til optimisme i forhold til en periode med høye gjennomsnittstall for rype over hele landet.

– Rypa er absolutt på et bærekraftig nivå nå, og kan høstes av. Fortsatt må den forvaltes ut fra kunnskap om naturlige svingninger, og det er som alltid først til høsten at vi vil vite hvor stor bestand vi kan ut under høstjakta, sier Svendsen.

LES OGSÅ: – Mye lemen i fjellet gir god rypejakt