Har folkets støtte etter stemmeavgivning om sammenslåing

Fra Kvænangen meldes det om overveldende flertall for å forbli egen kommune i fremtiden. Men folkeavstemningen har kun vært rådgivende.

Eirik Losnegaard Mevik

TILFREDS MED STEMMERESULTATET: Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) offentliggjorde sent onsdags kveld resultater fra folkeavstemningen i kommunen sin.

Foto: Laila Lanes / NRK

– 92 prosent har stemt mot kommunesammenslåingen.

Eller rettere sagt; 92 prosent har stemt for at vi skal forbli egen kommune i fremtiden.

Dette melder Kvænangen-ordfører, og leder i det kommunale valgstyret Eirik Losnegaard Mevik, sent onsdags kveld til NRK.

Stemmegivningen i Kvænangen kommune dreide seg om hvorvidt man ønsker at Kvænangen skal bestå som egen kommune i framtiden – eller «ja» eller«nei» til å slå seg sammen med kommune(r) i Nord-Troms, eller finnmarkskommunene Alta og Loppa.

Folkeavstemning Nordreisa

DET STEMMES: Fra stemmelokalene i Burfjord i Kvænangen, der blant annet Geir Skåre møtte opp for å gjøre sin borgerplikt.

Foto: Øystein Antonsen / nrk

– Som forventet

– Vi har ikke finregnet ennå, men vi har talt opp 45 «nei»- og 570 «ja»-stemmer. Og tre blanke stemmer, melder Losnegaard Mevik rett i etterkant av hovedopptellingen.

– Hvordan er din reaksjon på resultatet?

– Dette var som forventet. Vi hadde trodd at det skulle bli et veldig høyt antall stemmer for å forbli som egen kommune, er hans svar.

Kvænangen, Loppa og Alta kommuner

FOLKEAVSTEMNING OM DETTE: Kvænangens befolkning i Nord-Troms har i dag stemt om man vil forbli egen kommune, eller «danne giftermål» med nabokommunene i nabofylket Finnmark.

Foto: (Grafikk) / NRK

Fornøyd med resultatet

– Vi har hele tiden ment at vi skal bestå som egen kommune, og da er det greit at vi har folkets støtte om det, sier kvænangsordføreren.

– Men dette har jo kun vært en rådgivende folkeavstemning. Hva tenker du om prosessen videre?

– Vi kommer ikke til å gå inn for frivillig sammenslåing.

Stemmelokalene i Kvænangen kommune stengte klokken 20.00 i kveld.