Fiskerne økte inntekta med 50 prosent på to år – Morten bygger ny båt til rekordpris

Det lønner seg stadig mer å være fisker. Tall fra skattelistene viser at inntektene har økt med nesten 50 prosent på to år. For Morten Ingebrigtsen betyr gode tider ny båt til 34 millioner kroner til bygda med 70 innbyggere.

Morten Ingebrigtsen

Morten Ingebrigtsen i Akkarfjord på Sørøya satser 34 millioner på en ny 15 meter lang båt. Solid inntektsøkning de siste årene gjør at han tør å satse.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det er Fiskeribladet som forteller om den svært gode utviklingen i fiskeriene for både yrkesfiskere og de som har fiske som binæring. For yrkesfiskere har inntektene økt med 48,6 prosent, og tallene avisen har hentet inn viser også at formuesøkningen for denne gruppen fiskere er på hele 20,9 prosent.

Den gode utviklingen fører til at fisker Morten Ingebrigtsen i den lille bygda Akkarfjord nord på Sørøya i Vest-Finnmark tar sats og investerer mer enn de fleste.

Rekorddyr båt

– Utpå nyåret er den nye båten vår ferdig. Den ligger akkurat nå i Måløy for montering av alt utstyret og de siste testene, forteller han til NRK.

Ingebrigtsen investerer hele 34 millioner kroner i båten.

– Det er vel omtrent 10 millioner mer enn de fleste andre båter på denne størrelsen, forteller han. Båten er 15 meter lang og hele åtte meter bred.

Fra sitt utgangspunkt i bygda med 70 innbyggere har Ingebrigtsen og tatt del i den gode inntektsøkninga de seneste årene, noe som er et godt utgangspunkt for å investere i ny båt.

– Vi har vel omtrent tredobla inntektene de siste 9–10 årene, og de siste to-tre har vært veldig gode, forteller han og legger ikke skjul på at han ser lyst på framtida.

– Men litt gambling er det vel når vi bygger så dyrt, ler han.

Ny båt til Akkarfjord

Her ligger 34-millionersbåten til Morten Ingebrigtsen på verftet i Måløy, og skal være ferdig utpå nyåret.

Foto: Morten Ingebrigtsen

Kvalitet og valutakurs

Leder i Norges kystfiskerlag, Arne Pedersen kjenner seg igjen i bildet som skattelistene gir:

– Og det er i hovedsak to forklaringer på inntektsøkningen. Det er at vi leverer en etterspurt vare med ypperste kvalitet, og det andre er kronekursen som har bidratt til at vi sitter igjen med mer penger, sier Pedersen.

Arne Pedersen

Arne Pedersen er leder i Norges kystfiskerlag. – Gode fiskepriser gagner ikke bare fiskerne, men hele kysten, sier han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Og som den talsmannen for kystfiskerne Arne Pedersen er mener han at utviklingen er svært positiv, av to grunner:

– For det første bringer kystflåten fisk av aller beste kvalitet til markedet. For det andre er kystfisket et mer klimavennlig fiske, og når markedet i stadig større grad etterspør produkter som er "grønne", så vil våre produkter være ekstra ettertrakta, mener Pedersen.

Og et godt kystfiske med gode priser har ifølge Pedersen også stor innvirkning på ringvirkninger på land.

– Når kystfiskeflåten har stor aktivitet og tjener penger handles det mer av alt fra drivstoff til redningsutstyr, og fiskebedrifter tør å satse på et moderne mottaksapparat, forklarer han.

Akkarfjord på Sørøya

Fiskebruket i Akkarfjord på Sørøya holder liv i bygda med 70 innbyggere. Hit skal Morten Ingebrigtsens nye båt levere sin fangst.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK