Fiskeriministeren kommer til Altaelva

Fiskeriminister Per Sandberg besøker i dag Altaelva. Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) ønsker å opplyse ministeren om problematikk rundt oppdrettsnæringen, og lokale laksefiskere håper på en lakseelv uten oppdrettsfisk i fremtiden.

Kai Skimelid

Kai Henning Skimelid viser frem villaksen han tok i Altaelva tidlig søndag morgen. Han vil ikke se oppdrettslaks i elva.

Foto: PRIVAT

– Jeg har fått en laks, og det er jo ikke noe nytt, det får du når du fisker i Altaelva. En skikkelig Altakubbe, sier Kai Henning Skimelid.

«Kubben» veide 11 kilo og ble tatt klokken 05.00 søndag morgen. Skimelid er en av dem som bruker Altaelva hyppig i fiskesesongen, og han er tydelig på at elva må ivaretas.

– Altaelva er jo en av verdens beste lakseelver, det må vi verne om. Vi skal ikke ha den fjøslaksen opp i elva.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg besøker Altaelva.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I dag møter fiskeriminister Per Sandberg Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) i Altaelva for å snakke om utfordringene rundt lakseelv og oppdrettsnæringen.

– Mange problemer i oppdrettsnæringen

– Det vi ønsker er jo å fortelle litt om Altaelva, hvordan vi driver her, hvilke verdier som er her, og litt om problemstillingene. Det er veldig mange problemer i oppdrettsnæringen, som han da er ansvarlig for, sier Tor Erland Nilsen, daglig leder i ALI.

Fra klokken 1300 til 1600 skal fiskeriminister Per Sandberg være med ALI og statssekretær Ronny Berg til Altaelva. En tur i elvebåt til kongens egen fiskeplass, Mikkeli, står på programmet.

ALI-leder Tor Erland Nilsen

Tor Erland Nilsen, daglig leder i ALI, skal i dag møte fiskeriministeren for å snakke om lakseelver og oppdrettsnæringen.

Foto: Kai Erik Bull

Det er Berg som har invitert ministeren med for å gi han kjennskap til en av verdens beste lakseelver for storlaks.

– Ikke god nok

Nilsen håper de kan lære ministeren om viktigheten ved å ivareta lakseelva. Han syns ikke politikken som omhandler fiskeri og oppdrett i dag er god nok.

– Nei, den er ikke god nok. Det er altfor store problemer i form av rømt oppdrettslaks. Nå husker jeg ikke tallet nøyaktig i farten, om det var 2/3 av laksebestanden som ble undersøkt hadde innblanding av oppdrettslaks. Kvalitetsnormen sier at det er uakseptabelt fotavtrykk at det har blitt en genetisk innblanding. Det samme gjelder luseproblematikken, sier han.

Han sier at de er glade for at ministeren har satt av tid til å komme til Alta for møtet, og får oppleve elva med egne øyne.

Altaelva

Altaelva er kjent som en av verdens beste lakseelver, og er viktig for både lokale og tilreisende.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK