NRK Meny
Normal

Fiskekommunene frir til Findus

Findus vil flytte virksomheten tilbake til Norge fra Kina. En rekke kommuner fra Midt-Norge og nordover håper frossenmatprodusenten vil slå seg ned hos dem.

Båtsfjord

Fra Midt-Norge og opp til Finnmark blir det kamp mellom mange kommuner når fiskerikonsernet Findus igjen skal bygge opp industri i nord. Båtsfjord, hvor dette bildet er tatt, er blant kommunene som er frempå.

Foto: Stian Sætermo

Jørn-Gunnar Jacobsen

Findus føler seg svært velkommen i Nord-Norge, ifølge direktøren Jørn-Gunnar Jacobsen.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Det var Altaposten som i midten av desember kunne avsløre at Findus vurderer å flytte hvitfiskproduksjonen tilbake til Norge. Siden har selskapet vasset i invitasjoner og henvendelser fra offentlige etater og kommuner.

Nå føler Findus seg svært velkommen, ifølge direktøren Jørn-Gunnar Jacobsen. En avgjørelse om hvem som får produksjonen som i dag foregår i Kina, kan komme i løpet av de tre neste månedene.

– Vi ser på råvaretilgangen i de ulike områdene, samt hvilke investeringer som kreves for å kunne gå inn i området. Helheten blir avgjørende, sier Jacobsen.

Det er den svake norske krona som tvinger Findus til å tenke nytt siden produksjonen i Kina er ikke lenger like bra butikk som det var før. Dollarkursen har steget med 35 % mot krona i løpet av ett år.

Findus, find us

Båtsfjord, Sør-Varanger, Hammerfest, Berlevåg, Loppa og Gamvik – bare i Finnmark er det minst seks kommuner som har kontaktet Findus.

Det blir kommunekamp når fiskerikonsernet igjen skal bygge opp industri i nord. Ordførerne i disse kommunene har alle til felles at de ønsker å fremheve sin kommunes fordeler for Findus.

– Finnmarkskysten har en strategisk beliggenhet. Her er det alltid fisk, vi er ikke avhengige av sesong. Mange store fartøy fisker her og leverer andre steder. Slike forhold er viktige for aktører som ønsker å lokalisere sin aktivitet, sier ordføreren i Gamvik, Trond Einar Olaussen.

Drømmefangst

Trond Einar Olaussen

Trond Einar Olaussen er ordfører i Gamvik.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Findus Norge er en del av Nomad Food Europe som er en av Europas største produsenter av frossenmat og sjømat med omtrent 4.500 ansatte i en rekke land.

Da Findus var etablert i Hammerfest, hadde de på det meste rundt 1200 ansatte på land og vann. En eventuell nyetablering i Finnmark vil nok ikke gi slike tall når det gjelder ansatte, men Gamvik-ordfører Olaussen er likevel klar på hva dette ville betydd for dem:

– Om Findus velger å lande i Gamvik vil vi merke det på mange områder i forhold til et øvrige næringslivet. Det vil få sving i hjulene her og bety vekst i samfunnet og nye arbeidsplasser, sier Olaussen.

Findus har i dag 300 ansatte i Norge og omsetter for 1,3 milliarder kroner hvert år.