NRK Meny
Normal

Fiskebruket i Kjøllefjord får gjenåpne

Norway Seafoods mente Mattilsynet gjorde saksbehandlingsfeil da de ila fiskebruket i Kjøllefjord to måneders karantene. Nå har tilsynet gitt tillatelse til midlertidig drift.

Kjøllefjord fiskemottak

Fra mandag vil det igjen bli aktivitet ved Norway Seafoods anlegg i Kjøllefjord. Kun en uke etter at Mattilsynet ila fiskebruket to måneders karantene.

Foto: Atle Markeng / NRK

Fiskebruket vil derfor gjenåpne førstkommende mandag, bekrefter kvalitetssjef Trond Rismo i Norway Seafoods. Han sier det vil ta noe tid før aktiviteten ved anlegget kan komme i gang igjen, etter at fiskebruket måtte stenge torsdag 6. august.

Det betyr at 35 ansatte kan gå tilbake til arbeidet, samtidig som flåten i Kjøllefjord igjen kan levere til anlegget.

– Ved at Mattilsynet først påla stengning av anlegget, så har mange av fiskerne som leverte til anlegget avsluttet sin aktivitet, eller dratt til andre steder. Det vil derfor ta tid å bygge opp igjen aktiviteten, sier Trond Rismo.

Ila karantene etter hastevedtak i mai

Mattilsynet ga anlegget to måneders karantene etter å ha påpekt mangler ved bruket over flere år. Senest i mai ble fiskebruket stengt på dagen, da inspektørene fra tilsynet fant alvorlige avvik med blant annet hygiene. Sist uke kom reaksjonen fra Mattilsynet, og tilsynet ila selskapet virksomhetskarantene.

Norway Seafoods valgte å klage på vedtaket, og mente samtidig at driften ved anlegget skulle pågå intill klagen var behandlet, men dette avslo Mattilsynet.

– Vi mente det var feil i saksbehandlingen på dette avslaget. Vi klagde og gjorde Mattilsynet oppmerksomme på det vi mener var feil. Mattilsynet gjorde derfor en ny vurdering og har gitt selskapet anledning til normal drift fram til varslet klage er ferdig behandlet, sier Rismo.

Aker Seafoods - Kjøllefjord

Cirka 35 ansatte jobber i dag ved fiskebruket i Kjøllefjord. Samtlige ble permittert da virksomhetskarantenen tredde i kraft sist uke. Også kystflåten som leverer til fiskebruket ble berørt.

Foto: Atle Markeng / NRK

Selskapet vil nå legge fram en klage på selve virksomhetskarantenen, som må være inne hos Mattilsynet senest 27. august.

– Hva mener dere har blitt gjort feil?

– I prinsippet syntes vi et så drastisk tiltak som en karantene i denne saken, ikke kan bli behandlet som et hastevedtak. Vi ønsker mulighet til å komme tilbake med en klage, og vi varslet dette i saken. Vi så ingen grunn til at vi ikke skulle få utsatt iverksettelsen av karantenen, mens vi forberedte denne klagen, sier han.

Svekker tillitten til selskapet og næringen

Rismo sier videre at saken er uheldig for tillitten til både selskapet og næringen.

– Vi forbereder oss på sesongen for kongekrabbe der Kjøllefjord er ett av de viktigstre anleggene for fiskeriet. Vi legger til grunn at vår klage vil føre fram og satser på god drift i Kjøllefjord fremover.

Han forteller at de jobber med tiltak for å rette opp og forbedre den driften som er i Kjøllefjord.

– Det er uheldig det som skjer, og vi tar det på største alvor. Vi er fast bestemt på å gjenreise tillitten til anlegget i Kjøllefjord, sier kvalitetssjef Trond Rismo i Norway Seafoods.

Mattilsynet har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser onsdag formiddag.