NRK Meny
Normal

Fiskarlaget Nord: – Ikke glem lodda

I dag møtes norske og russiske forhandlere for å avgjøre neste års kvoter i Barentshavet. Lederen i Fiskarlaget Nord mener det er på tide å løfte opp lodda i forhandlingene.

Oljevern

Leder i Fiskarlaget Nord, Roger Hansen, mener det er viktig å ikke glemme loddas store betydning for resten av livet i havet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Man må ta innover seg at de tidligere års diskusjoner har ført til at uttaket av lodde har vært for høyt. Dette har resultert i at vi i dag har en loddekollaps.

Dette sier leder i Fiskarlaget Nord, Roger Hansen, som mener lodda er en meget viktig bestand i økosystemet i Barentshavet.

Milliardverdier i potten

En million tonn fisk og milliardverdier ligger i potten når norske og russiske forhandlere setter seg ved samme bord i Moss i dag.

Hansen roser arbeidet som er gjort tidligere, men håper altså at forhandlerne bringer opp det han oppfatter som den viktigste utfordringen på mange år.

– Jeg registrerer at forskerne anbefaler et nullutak av lodde i 2017. Likevel håper jeg at man i den norske og russiske delegasjonen er varsom, og lærer av feilene som er gjort tidligere år, sier Hansen.

Han understreker at det er viktig å ikke glemme loddas store betydning for resten av livet i havet.

lodde

Lodda er viktig mat for flere fiskeslag, fugl og sjøpattedyr. De siste årene har imidlertid bestanden falt kraftig.

Foto: VEIGÅRD, ERIK / SCANPIX

40-årsjubileum

Når russerne inntar Moss mandag morgen er det også et aldri så lite jubileum.

I år er det nemlig 40 år siden daværende fiskeriministere Eivind Bolle og Alesandr Isjkov undertegnet den aller første fiskeriavtalen mellom Norge og Russland.

Fiskeriminister Per Sandberg mener dagens forhandlinger er blant de viktigste på mange år.

– Vi forhandler om selve livsgrunnlaget for alle som lever av fiske, så klart at dette er viktig for veldig mange samfunn langs kysten, også for nasjonen, sier Sandberg.

Han minner om at sjømateksporten gir betydelige eksportinntekter til landet, og har de siste årene satt stadig nye rekorder.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg leder den norske delegasjonen som skal forhandle med russiske myndigheter og neste års kvoter i Barentshavet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Sterkt og godt samarbeid

Går forhandlingene som planlagt, vil neste års avtale undertegnes på torsdag.

– Fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland er sterkt og godt. Det har overlevd både kald krig og Sovjetunionens fall, sier fiskeriministeren.

Han mener Norge og Russland høster stor anerkjennelse i resten av verden for hvordan landene klarer å samarbeide om en felles ressurs.