Fire huskeregler for jaktsesongen

Jaktsesongen er i gang. Hva må du huske på for å unngå våpeninndragning?

Rypejakt uten hund

For å unngå våpeninndragning, er det flere ting du bør huske på.

Foto: Erik Veigård / NTB Scanpix

Forige helg kontrollerte jaktoppsynet 50 jegere i store deler av fylket. To jegere ble fratatt hagla og måtte dermed dra hjem uten våpen og fangst.

§ 9 i våpenloven slår fast at våpenkort eller utlånserklæring alltid skal være med når man bærer med seg skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon.

Bjørn Stiberg fra Tromsø sier han jakter flere steder i landet. Han ble urolig etter NRKs innslag om jaktoppsynets kontroll.

— Jeg satte kaffen i halsen. Jeg hadde ikke våpenkort på hagla og ble bekymret.

Stiberg eier to eldre hagler og tok kontakt med politiet for å vite om alt var på den rene. Politiet kunne fortelle at hagler kjøpt før 1. oktober 1990 ikke behøver våpenkort, men at Stiberg kunne få dette om ønskelig.

Seksjonsleder for nams -og forvaltning ved Alta lensmannskontor Susanne Kristiansen forklarer reglene rundt registering av hagler. Hun gir også jegerne noen flere punkter som er viktige å huske på før årets jakt.

1. Registreringsplikt

Fra 1. oktober 1990 ble det innført registreringsplikt på hagler. Var du 16 år eller eldre før denne datoen kunne du gå på butikken og kjøpe deg en hagle uten noe videre registrering.

I praksis betyr dette at dersom du eier en hagle kjøpt før 1. oktober 1990, kan du bruke den på jakt uten å ha våpenkort. Susanne Kristiansen har likevel en beskjed til de som måtte har uregistrerte hagler hjemme.

2. Registrere våpen

Vi oppfordrer alle til å registrere våpnene sine, da vi gjerne vil ha oversiktig over hvor mange som er i omløp. Videre gjør hun oppmerksom på at det er gratis å etterregistrere gamle hagler.

3. Dokumentasjon på jegeravgift

Det viktigste er dokumentasjon på at jegeravgiften er betalt. Du må kunne dokumentere at du har et våpenkort eller en utlånserklæring, med mindre du da eier en hagle som ble anskaffet på lovlig vis før 1. oktober 1990, forklarer Susanne Kristensen.

Sistnevnte punkt gjelder kun for hagler.

– Rifle er registreringspliktig. Uansett. Det er straffbart å gå rundt med en rifle som ikke er registrer.

4. Gyldig jaktvåpen

Det kommer helt an på hva du skal jakte på. Opplæring angående dette skal alle som tar jegerprøven få. De som går på jakt må vite hvilket kaliber og våpen de skal bruke på de ulike dyrene.

Avslutningsvis roser Susanne Kristiansen jegerne i fylket og sier det er mange som gjør slik Stiberg gjorde.

– Folk er flinke til å ta kontakt og vi har stor pågang før jaktsesongen. Flesteparten er godt opplyste om regleverket.