NRK Meny
Normal

Fire dager uten flyktninger – nesten ingen venter i Russland

For noen uker siden var hotellet i Nikel fylt av flyktninger og migranter på vei til Norge. Nå er det nesten tomt. Torsdag var fjerde dag på rad uten flyktninger over Storskog.

Flyktninger i Nikel

VAR OVERFYLT: Hundrevis av mennesker inntok hotellet i Nikel sist i oktober, da dette bildet ble tatt, men nå er det nesten tomt.

Foto: Bård Wormdal

Hotellet i Nikel var samlepunktet for folk som skulle til grensa for å søke asyl. Men nå er situasjonen en helt annen. NRK-reporter Bård Wormdal kommer rett fra byen Nikel, og kan fortelle om et bybilde som har endret seg drastisk.

– I går kveld var jeg på hotellet som mange bruker som siste stoppested før de skal over på norsk side. For noen uker siden var det hundrevis av mennesker i gangene. Nå er det kun noen få familier på rommene, kanskje 20–30 personer.

Bård Wormdal

NRK-reporter Bård Wormdal ser at flyktningsituasjonen i Nordvest-Russland er blitt en helt annen i løpet av få uker.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Wormdal sier dette er folk som har prøvd flere ganger, men som er fortvilte og som prøver å komme seg over.

– De som fortsatt er her, er veldig opptatt av å komme seg over grensa. De lurer på om ikke grensa skal åpne snart. Jeg spurte dem hvorfor de ikke drar tilbake til Moskva, der de kom ifra. Da sier de at det er umulig, for livet der var så trasig, sier Wormdal.

Flyktninger i Nikel

VAR OVERFYLT: Hundrevis av mennesker inntok hotellet i Nikel sist i oktober, da dette bildet ble tatt, men nå er det nesten tomt.

Foto: Bård Wormdal

Strengere

Politiet i Øst-Finnmark bekreftet torsdag at det heller ikke denne dagen kom flyktninger over Storskog. Siden flyktningstrømmen var på sitt mest intense, er det blitt betydelig strengere regler for asyl.

– Informasjonen om at det er blitt strengere har blitt spredd blant offentlige tjenestemenn, både på kontrollposten mot Norge og på flyplassen i Moskva, sier Wormdal.

Samtidig har vinteren gjort det mer ubehagelig å reise nordover for å krysse grensa.

Utenriksdepartementet kunne torsdag kveld ikke si noe om hvor mange flyktninger norske myndigheter ventet de nærmeste dagene eller i tida framover.

Flyktninger i Nikel

En mor og hennes datter venter på å komme inn i Norge i dette arkivbildet fra oktober.

Foto: Bård Wormdal