NRK Meny
Normal

Finske grensevakter på Storskog

Finske grensevakter er denne måneden på utvekslingsarbeid på Storskog.

Finske grensevakter på Storskog

Finske grensevakter på Storskog kan skape forundring for reisende som ikke har sett det før. Men norske grensemyndigheter har et omfattende samarbeid med andre land, og har ofte folk på utveksling.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Det er som en del av samarbeidet europeiske grensemyndigheter har gjennom organisasjonen Frontex at de finske uniformene har dukket opp på den norsk-russiske grensen.

– Først og fremst er det en utveksling for å støtte hverandre med arbeidsmengde, bli kjent og utvikle samarbeidet, forklarer stasjonssjef Hans Møllebakken hos politiet i Kirkenes.

Han har selv vært med som mannskap på Poseidon, en av to båter Kripos opererer i Middelhavet for å bistå det krevende grensearbeidet der. Også det en del av Frontex.

Omfattende samarbeid

De finske grensevaktene som nå er på Storskog kommer fra Salla og Raja-Joseppi, de to nordligste grenseovergangene mellom Russland og Finland som også opplevde en stor strøm av asylsøkere ifjor høst og begynnelsen av året.

Hans Møllebakken

Politistasjonssjef i Kirkenes Hans Møllebakken lærte mye, og fikk mange sterke inntrykk da han var på utveksling til Hellas. Der deltok han i grensearbeid gjennom Frontex.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi har denne type utveksling hvert år, og vi har hjulpet finnene flere ganger i forbindelse med asylkrisa, forteller Møllebakken.

Og mens to finnene er her, har to personer fra Storskog reist på utveksling til Finland. I tillegg har det vært politifolk fra Polen og Latvia på Storskog, og norske grensevakter har vært på opphold i blant annet Makedonia.

Til høsten kommer det igjen finske grensevakter til Storskog, og ifølge Møllebakken er det en vinn-vinn-situasjon å ha denne form for samarbeid.

– Ikke minst handler det om å få et innblikk i hva som foregår, og hva andre land gjør og ikke gjøre på godt og vondt. Dette er også med på å støtte menneskerettighetene. Det er jo stor forskjell mellom landene, og vi en stor stjerne i boka med å gi en folk en fair behandling. Det kan andre lære av, sier Hans Møllebakken.

  • Se serien Drømmen om Europa som følger norsk politi på jobb for Frontex. Blant andre Rolf-Arne Kurthi fra Pasvik.