Finnmarkskollektivet utvider i Alta

Få år etter rusinstitusjonen fikk kroken på døren, er de nå tilbake – og utvider med ti plasser.

Trude Røed og -	Eva Johansen på Finnmarkskollektivet

Leder for Finnmarkskollektivet, Trude Rød og styreleder Eva Johansen. De to forteller at bak utvidelsen ligger det hardt arbeid fra både beboere, ansatte og topp-politikere.

Foto: Hanne B. Nordvåg

– Krise skaper vekst. Det benyttet vi oss av. Vi ga ikke opp og sto på, sier styreleder i Finnmarkskollektivet Eva Johansen.

Det er få år siden det ble kroken på døra for institusjonen, da de tapte et anbud på å levere et rustilbud til Helse Nord, etter mange år som en viktig rusinsitusjon i Nord-Norge.

Men Finnmarkskollektivet stablet seg likevel på beina, og nå utvider de med hele ti plasser som skal være plassert på et nytt gårdstun i Alta. Til nå har tilbudet bestått av ti plasser i Langfjordbotn.

Finnmarkskollektivet

Det nye området på Elvestrand i Alta hvor Finnmarkskollektivet nå utvider.

Foto: Hanne B. Nordvåg

Skal bygge nytt tilbud

Nå har de gått til anskaffelse av en gård i Alta, og ser potensial i området.

– Her skal vi skape arbeidsplasser for beboerne våre. Vi drømmer om en liten gårdsbutikk, høner og produksjon av blomster, sier leder på Finnmarkskollektivet, Trude Rød.

Planen er at stasjonen i Langfjordbotn skal ha nye beboere først, hvor det gjøres kartlegginger og utredninger. Når pasientene er klare, så flyttes de til Alta. I denne delen av institusjonen skal arbeid og skole være i fokus. Målet er å gjøre beboerne klar for å flytte hjem til kommunene sine.

– Jeg er veldig glad. Det er veldig spesielt å være med å legge ned, for så å få det opp å stå igjen. Det er stort. Vi sluttet aldri å tro. Vi ga oss ikke, men kjempet sammen vi som jobber her, forklarer Rød.

Styreleder for Finnmarkskollektivet gir også ros til helseminister Bent Høie.

– Han har gjort en god jobb, sier hun.

Roser kollektivet

Stine-Elisabeth Ribe

Stine-Elisabeth Ribe er glad for at Finnmarkskollektivet nå utvider.

Foto: Hanne B. Nordvåg

En av beboerne, Stine-Elisabeth Ribe, er også veldig fornøyd. Hun ble utskrevet i desember i fjor og har vært rusfri siden hun kom til Finnmarkskollektivet.

Hun er veldig glad for at institusjonen har overlevd, og nå utvider tilbudet sitt.

– De var avgjørende for at jeg ble rusfri. Det er trygge og flotte folk som jobber der, og de er flinke på alt fra økonomi, familierelasjoner, samtaler og papirarbeid, sier hun.

Hun har også tro på det nye tilbudet i Alta.

– Det er veldig bra. Når det er jobb der, så er ikke veien ut i arbeidslivet så lang for dem som bor der, sier hun.