NRK Meny
Normal

– Dette er ikke jakt, men rene drap!

Reinpolitiet får sterke reaksjoner fra finnmarkinger etter ulovlig rypejakt fra skuter.

Ulovlig rypejakt

Det var i forrige uke det ble avdekket ulovlig rypejakt og observert skuterspor på kryss og tvers i et dalføre i Finnmark ved Náššajohka i Kautokeino. Å ta ryper fra området på skuter vil være brudd på flere lover.

Foto: SNO

– Jeg håper vi klarer å løse denne saken, og er glad for det engasjementet folk har vist og at de har tatt kontakt med oss, sier Inger Anita Øvregård, fungerende koordinator og leder for reinpolitiet i Finnmark og Nord-Troms.

Det var i forrige uke det ble avdekket ulovlig rypejakt og observert skuterspor på kryss og tvers i et dalføre i Finnmark ved Náššajohka i Kautokeino.

Jobber med tips

Reinpolitiet sier de har grunn til å tro at flere titalls ryper er tatt ut av området, og ser alvorlig på det som har skjedd.

Inger Anita Øvregård

Inger Anita Øvregård, fungerende koordinator og leder for reinpolitiet i Finnmark og Nord-Troms har fått mange reaksjoner fra publikum på den ulovlige jakta.

Foto: Andre Bendixen / NRK

Det gjør også folk i Finnmark.

– Vi har fått henvendelser fra publikum som vi systematiserer for å se om det kan bidra til en løsning av saken, sier Øvregård.

De har også navn på blokka som skal sjekkes for å se om de kan ha noen relasjon til hendelsen.

Facebook

Mange reagerer på at det er fanget ryper ulovlig fra snøskuter utenfor jaktsesong i Kautokeino.

Foto: Skjermdump

– Vi sjekker ut noen navn, men har ingen konkrete mistenkte.

Koker i sosiale medier

I sosiale medier er det mange som er engasjert og folk i Finnmark reagerer sterkt på den ulovlige jakta.

«Den eller de som har gjort dette er store egoister og har ingen kunnskap og forståelse for naturen», skriver en mann til saken.

«​Ikke jakt. Rene drap!» skriver en annen.

Flere reagerer også på når på året den ulovlige jakta ble utført:

«Tenk å utrydde rypene i starten av hekkesesongen. Beslaglegg scooter og våpen og hold disse borte fra naturen.»

Inger Anita Øvregård forstår at folk er sinte.

– Jeg håper folk bryr seg om naturen, og at de er villige til å dele opplysninger om ulovligheter med oss.

– Rypa står folk nær

– Rypa er en art som er på rødlista og som står folk nær. Vi lever tett innpå naturen og da har man følelser og meninger om jakt, fiske og friluftsliv, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Finnmarkseiendommen Eirik Palm.

Eirik Palm

– Rypa er en art som er på rødlista og som står folk nær, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Finnmarkseiendommen Eirik Palm. De opplever ofte stort engasjement i saker som omhandler jakt, fiske og friluftsliv.

Foto: Arild Moe / NRK

De opplever at saker som omhandler dyrelivet engasjerer, og spesiell dette siste tilfellet hvor det dreide seg om ulovlig jakt.

– Nå er det rypene formerer seg og det er en veldig kritisk periode. Særlig rypa er så full av hormoner at den ikke er opptatt av andre ting, og da er det veldig lett å drive ulovlig jakt. Det reagerer folk på, og det kan man forstå.