Hopp til innhold

Finnmarkinger er blitt flinkere med tannpussen

Tannhelsen i befolkningen i fylket har blitt bedre i løpet av de ti siste årene.

Tannhelse

Tannhelsa i Finnmark har vært så dårlig at fylkeskommunen fikk beskjed fra departementet om å gjøre tiltak. Det har lyktes, for nå har tannhelsa i nord blitt betraktelig bedre de siste ti årene.

Foto: Colourbox.com

Befolkninga i Nord-Norge har hatt dårligst tannhelse her i landet, men nå ser det ut til at denne trenden er på vei til å snu.

Det kommer frem i rapporten «Samiske tall forteller» som legges frem i dag.

– Det viser en veldig positiv utvikling. Tannhelsen i Nord-Norge og i Finnmark har

Jon Todal

Professor Jon Todal har ledet analysegruppa som har sett på tannhelsen i Finnmark.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

forbedret seg veldig mye i løpet av 10-15 år, og særlig blant ungene, sier professor Jon Todal som er leder av analysegruppa som kommenterer statistikken i rapporten.

Han tror et større fokus på området er årsaken.

– Vi vet at i 2004 så kom det i gang en tannlegeutdanning i Tromsø, og ifra da og frem til nå har det blitt satset mye på det å forbedre tannhelsa i Nord-Norge og i Finnmark. Det vi kan se ut ifra tallene i artikkelen at har vært vellykka.

Har undersøkt de voksnes tenner

– Tannhelsa i Finnmark har hatt en betydelig bedring de siste ti årene for 5-, 12- og 18 åringer, sier Magritt Brustad som er professor ved UIT Norges Arktiske Universitet.

Sammen med Finnmark fylkeskommune har hun sett på tannhelsearbeidet i fylket.

For ti år siden var tannhelsa i fylket fire ganger dårligere enn i dag. Da måtte noe gjøres, og prosjektet «Tannhelse i Nord» ble startet opp.

– Da undersøkte vi tannhelsa til den voksne delen av befolkninga, sier fylkestannhelsesjef i Finnmark fylkeskommune, Torill Lauritsen.

– Når det gjelder barn og de lovpålagte gruppene fra null til atten år, så vet vi mye om tannhelsa, men de fra atten år og oppover visste vi lite om.

Tannlege

Man har lenge hatt god oversikt over barn og unge opp mot 18 år sin tannhelse, men situasjonen for de voksne har vært uklar. Nå viser det seg at også denne gruppen har fått bedre tannhelse.

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Stor deltagelse

Prosjektet fikk hele 90 prosent deltagelse, noe som er sjeldent i helseundersøkelser. Normalt ligger denne på rundt 50 prosent.

Men fordelen med dette er blant annet at tiltakene blir treffsikre.

– Da får vi muligheten til å gjøre de rette tiltakene, og vi kan søke om penger for å gjøre tiltak, sier Lauritsen.

At tannhelsa hos finnmarkingene har endret seg såpass i løpet av en 10 års periode legges merke til.

Dette er et av de største forskningsprosjektene i Norge når det kommer til tannhelse.

– Det har blitt lagt merke til og derfor har vi fått finansiering til en oppfølgning hvor vi skal ut til klinikkene og prøve å gi informasjon til befolkninga, sier Lauritsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark